IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ с изненадващ ръст в края на 2012 година

Ревизията на данните за БВП показва ръст от 0,1% вместо спад с толкова

17:22 | 28.02.13 г.
Икономиката на САЩ с изненадващ ръст в края на 2012 година

Американската икономика се е разширила през четвъртото тримесечие, макар и минимално, вместо да се свие за пръв път от 3 години и половина, каквито бяха първоначалните данни, съобщиха от министерството на търговията на САЩ, цитирани от MarketWatch.

Ръстът е с 0,1% на годишна основа, докато първите оповестени данни показаха свиване в същата степен. То обаче остава доста под темпото на ръст от 3,1% през третото тримесечие.

Коригираните в положителна посока данни за жилищното строителство и подобрението в нетния износ изведоха икономическия растеж на положителна територия. Те дори компенсират по-силния от първоначално обявения спад в държавните разходи, както и по-рязкото влошаване в натрупването на запаси от страна на бизнеса.

Данните за разходите за строителство на нови жилища са коригирани до ръст от 17,5% при обявени 15,3%. Износът е намалял с 3,9% вместо с 5,7%, както бе посочено, докато вносът се е свил с 4,5% вместо с 3,2%.

Корекцията при потребителските разходи е минимална в посока на понижение до спад от 2,1%, докато правителствените разходи са намалели с 6,9% вместо с обявените 6,6%.

Бизнес запасите са нараснали с 12 млрд. долара през четвъртото тримесечие, но това е доста рязко забавяне спрямо увеличението от 60,3 млрд. долар през третото и 41,4 млрд. долара през второто тримесечие.

Това по-бавно темпо е отнело 1,6 процентни пункта от брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, а свиването на правителствените разходи  - 1,4 процентни пункта.

Правителството е орязало и нарастването на личните доходи през периода до 6,2% от обявените 6,8%. Инфлацията, измерена чрез потребителските разходи, е достигнала 1,5%, а ако се изключат волатилните разходи за хранителни стоки и енергоносители – до 0,9%.

Правителството на САЩ коригира на 2 пъти първоначалният доклад за икономическия растеж с включване на данни, които не са постъпили до обявяването на първоначалната оценка, като за последната и окончателна оценка за четвъртото тримесечие на 2012 г. ще бъде публикувана през следващия месец.

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица са намалели с 22 000 до 344 000, съобщиха междувременно от министерството на труда на страната.

Данните показват продължаващо подобряване на обстановката на пазара на труда въпреки предстоящото влизане в сила от утре на автоматичното съкращаване на разходите във федералния и щатските бюджети, което се очаква да доведе до закриване на работни места.

Икономисти, анкетирани от MarketWatch, очакваха молбите да се задържат на обявеното ниво за предходната седмица от 362 000, което обаче бе коригирано в посока на повишение до 366 000.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от мнозина за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда заради изглаждането на седмичната волатилност, се е понижил с 6 750 до 355 000 молби.

Американците, които продължават да получават помощи за безработни след първоначалната седмица, са намалели през седмицата, приключила на 17 февруари, с 91 000 до 3,07 млн. души, а това е най-ниското ниво от юни 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още