IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Германската икономика ще избегне рецесията

Ръст на БВП може да се очаква още през първата половина на тази година, се посочва в месечния доклад на централната банка

16:45 | 18.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. <em>Снимка Ройтерс</em></p>

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка Ройтерс

Германия ще избегне рецесията и ще се върне към растеж през първото тримесечие на 2013 г., прогнозира германската централна банка, цитирана от BBC.

В месечния доклад на Bundesbank за февруари се посочва още, че до края на 2013 г. бизнес активността в най-голямата европейска икономика постепенно ще се възстанови.

През последните 3 месеца на 2012 г. икономиката на Германия се сви с 0,6% на тримесечна база. Ако през настоящото тримесечие икономиката на страната се свие отново, Германия технически ще изпадне в рецесия.

„Както изглежда за момента, положителен икономически растеж може да бъде очакван през първата половина на тази година“, се изтъква в доклада на Bundesbank. „До края на годината икономиката на страната ще се възстанови постепенно, дори външните икономически условия да не позволят рязък ръст на германския износ“.

Въпреки че германската икономика се справи по-добре, отколкото повечето страни в еврозоната, забавянето през четвъртото тримесечие на годината предизвика опасения за възстановяването в Европа.

Покупателната способност на германските потребители и бизнес се приема за ключов показател за възстановяването на региона.

През 2012 г. ръстът на германския БВП се забави. Немската икономика нарасна с 0,5% на тримесечна база за периода януари – март, с 0,3% през второто тримесечие и с 0,2% през третото тримесечие. Със спада от 0,6% на тримесечна база за периода септември – декември германският растеж през 2012 г. като цяло достигна едва 0,7%.

В края на 2012 г. рецесията в еврозоната се задълбочи. Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира, че през 2013 г. икономиката на еврозоната ще се свие с 0,3%, като възстановяването ще започне едва през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
d333
преди 11 години
Май по-скоро така ви се иска :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още