IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бини Смаги: Европа трябва да обезцени валутата си

Не може ЕЦБ да стои пасивна, докато другите действат агресивно и понижават стойността на паричните си единици, смята бившият ръководител в институцията

09:50 | 26.04.13 г. 4
<p>
	Лоренцо Бини Смаги, Снимка: Ройтерс</p>

Лоренцо Бини Смаги, Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да реагира на агресивната монетарна политика по света, смята бившият член на управителния съвет на институцията Лоренцо Бини Смаги. Според него е наложително да се вземат мерки за обезценяване на еврото, пише CNBC.

„Ако вземете Азия, САЩ и Европа, най-слабото място ще е Европа. Така че би било нормално да се очаква курсът на еврото да е по-нисък. Не това обаче е нещото, което виждаме, заради много агресивната политика в останалата част на света. Така че вероятно Европа трябва да реагира на това“, обяснява Бини Смаги.

Коментарът на банкера идва на фона на 25% обезценяване на йената срещу долара от средата на ноември досега. Причина за него стана категоричната позиция на правителството и централната банка, че ще се борят за обезценяване на йената чрез изливането на 1,4 трлн. йени в икономиката на страната за две години.

Според Бини Смаги обаче тази политика може да предизвика проблеми.

„Какво правят японците с парите, които отпуска централната банка срещу активите? Те купуват чуждестранни активи, така че валутният курс се понижава значително, а това има влияние и върху другите икономики по света. Те купуват нови активи, нов риск, така че това има големи ефекти и не е ясно дали те няма да създадат проблеми занапред“, смята той.

Засилват се спекулациите, че през следващата седмица ЕЦБ ще понижи основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта. Очакванията за това идват след серия разочароващи данни за състоянието на Европа, включително такива, че двигателят на еврозоната – Германия, се забавя.

„Не мисля, че такова решение би било контрапродуктивно, така че не смятам, че то ще навреди. Това би било първата стъпка към напасването на монетарните условия с това, което се случва в останалия свят и това, от което се нуждае Европа“, обяснява Бини Смаги.

Според него ЕЦБ може да стигне дори по-далеч от простото намаляване на основната лихва.

„Ще са нужни и някои допълнителни мерки – те ще зависят от икономическите условия, но със сигурност фактът, че другите централни банки взимат допълнителни мерки, е предизвикателство пред ЕЦБ. Не може просто да бъдеш по-консервативната централна банка, защото така ефектът ще падне върху валутния курс, а това може да вкара Европа в рецесия“, смята Бини Смаги.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
drakobg
преди 11 години
Колега, погледни Маркеторакъла, имаше статия с графики и изчисления, че акцията за сваляне на цената на т.нар.хартиено злато-фютчърсната цена-е струвала на организатора близо 2 милиарда долара.Помисли кой може да пожертва тази сума-сигурно който си ги печата, нали? Първо удариха биткойна, после златото.Но пък в същото време търсенето на физическо злато проби тавана.Абе в интересни времена живеем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 11 години
Щото са ценни колкото него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
concrete2
преди 11 години
Попитай евреите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
albobo76
преди 11 години
Абе това, че всички ЦБ-и ще печатат докато валутите им изгорят в хиперинфлация ми е ясно. Само моля някой да ме светне, защо златото поевтинява спрямо тези валути?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още