IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е нараснала с 2,5% през първото тримесечие

Ръстът е подкрепен от по-високите потребителски разходи, жилищното строителство и засиленото формиране на запаси

16:26 | 26.04.13 г. 3
Икономиката на САЩ е нараснала с 2,5% през първото тримесечие

Темпът на ръст на американската икономика се е засилил през първото тримесечие, отразявайки най-голямото повишаване на потребителските разходи от 2 години насам, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 2,5% на годишна база, след като през последните 3 месеца на миналата година се повиши с 0,4%, сочат предварителните оценки на американското търговско министерство.

Отчетеният растеж обаче е по-нисък от очакваното. Общо 86 икономисти, анкетирани от информационната агенция, прогнозираха икономическият ръст през първото тримесечие да достигне 3% на годишна база.

Потребителските разходи в САЩ през първите три месеца на годината са нараснали най-силно от последното тримесечие на 2010 г. - с 3,2%, след като повишаващите се цени на акциите и на жилищата додедоха до ръст и на съвкупното богатство на домакинствата.

Същевременно се отчита спад на спестяванията на американците до най-ниско ниво от четвъртото тримесечие на 2007 г. Спадът на спестяванията донякъде се определя и от инфлацията, отбелязва информационната агенция.

Разполагаемият доход на домакинствата, коригиран с инфлацията, е регистрирал годишно намаление от 5,3% за периода януари-март, сочи статистиката. Това е и най-големият спад от третото тримесечие на 2009 г., когато беше отчетено понижение от 6,2 на сто.

Разполагаемите доходи на американците са пострадали и заради изтичането на данъчните облекчения, което доведе до повишаване на данъците върху труда.

В допълнение към потребителските разходи за отчетения икономически растеж са допринесли ръстовете при запасите и жилищното строителство. Като се изключи формирането на запасите, американската икономика е нараснала с 1,5% на годишна база. При жилищното строителство е отчетен годишен ръст от 12,6 на сто, като то е добавило 0,3 процентни пункта към растежа на икономиката.

От данните става ясно, че правителствените разходи отчитат спад за 10-ти път през последните 11 тримесечия. Разходите за отбрана са се свили с 11,5% на годишна база, след като през последното тримесечие на миналата година регистрираха понижение от над 22%.

Същевременно през първото тримесечие на годината е отчетен 3% годишен ръст на корпоративните разходи за оборудване и софтуер. Той обаче бе близо 12% в края на 2012 г., припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
....да бе, нараствала, как ли пък не нали ???...по-скоро нараства само лавината от зелената им шума с 3 млрд. $ всеки божи ден....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Vesko94
преди 11 години
Чудесен резултат за Щатите. Избраха правилния път, за разлика от европейците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
lyusien
преди 11 години
Вероятно след двете ревизии на Б В П ръста ще се доближи до 3% Но това не е оптималното За да стане отново локомотива на световната икономика американската икономика се нуждае от 4 % ръст за да достигне до перфектната формула 4 х 4 х 2 - Ръст 4 % безработица 4-5 % инфлация 2 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още