IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия отчита лек ръст през април

Въпреки това потребителското доверие е на най-високо ниво от 5 години и половина, а икономическото министерство повиши очакванията си за растежа

17:25 | 30.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Германия отчита лек ръст през април

Безработицата в Германия леко се е повишила през април заради по-студеното време, предаде Ройтерс, като се позова на данни от трудовото министерство на страната.

Въпреки това нивото й е останало близо до рекордно ниското равнище от обединението на страната и съвпада с очакванията на 33 икономисти, анкетирани от информационната агенция.

Броят на безработните в страната, коригиран със сезонните фактори, се е увеличил с 4 хил. души до 2,938 хил. души.

Същевременно обаче очакваният на германците са, че доходите им ще продължат да се повишават, като индексът на потребителското доверие, изчисляван от GfK, е нараснал до 6,2 пункта непосредствено преди настъпването на месец май, което е най-високо ниво от пет години и половина.

Експортът – традиционен икономически двигател за Германия, и инвестициите отслабват заради кризата в еврозоната, затова очакванията са потребителите да стимулират растежа в страната благодарение на рекордно ниската безработица и продължаващият ръст на доходите.

Поне докато потребителите нямат опасения за икономиката, едва ли темата ще бъде основна в предстоящите предизборни дебати, посочва информационната агенция.

Въпреки позитивните нагласи на потребителите обаче, през март продажбите на дребно в Германия са се понижили. Индикаторът все пак се смята за волатилен, а обяснението за спада отново е по-лошото време, което е задържало германците у дома.

Продажбите на дребно в Германия са се понижили с 0,5% през миналия месец, но очакванията за ръст в следващите месеци се запазват, сочат данни на германската федерална статистическа служба.

Най-силно са се свили продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 12,7%, което е най-сериозен спад от май 2009 г.

Междувременно германското икономическо министерство ревизира нагоре очакванията си за икономическия растеж на страната през тази година до 0,5% от 0,4%, каквато беше предишната оценка. Ведомството запази прогнозата си за икономическия ръст през 2014 г. - 1,6%.

„Има много причини да гледаме на бъдещето с оптимизъм. Германската икономика отново ускорява растежа и успешно остави слабата фаза зад гърба си“, коментира в изявление германският икономически министър Филип Рьослер.

Най-голямата европейска икономика забави растежа си през 2012 г. до 0,7%, като през последните три месеца на годината брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с 0,6 на сто заради отложените инвестиции на бизнеса и отслабената търговия.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват, че икономиката на Германия ще избегне рецесията и през първото тримесечие ще регистрира ръст от 0,3 на сто. Икономическият растеж ще се движи от вътрешното потребление заради стабилния пазар на труда и очакванията, че безработицата ще се задържи около рекордно ниското равнище от времето на обединението на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още