IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в промишления сектор в Китай с първи спад от 7 месеца

Възобновиха се опасенията за възстановяването на растежа на китайската икономика, като данните се отразиха негативно на пазарите

10:11 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Активността в промишления сектор в Китай с първи спад от 7 месеца

Активността в промишления сектор в Китай се е свила за първи път от 7 месеца през май заради резкия спад на новите поръчки, сочат предварителните резултати от редовното месечно проучване на HSBC, цитирани от Ройтерс.

Индексът, който отразява нагласите на мениджърите от промишления сектор, се е понижил до 49,6 пункта през май. Индексът не е падал под границата от 50 пункта, която определя растежа и спада, от октомври миналата година, отбелязва информационната агенция.

Окончателният индекс на HSBC за април е 50,4 пункта, т. е. през месеца активността в промишления сектор е отбелязала известен ръст.

Подиндексът, който отразява новите поръчки, също е паднал под 50 пункта до 49,5 пункта през май – най-ниско ниво от септември миналата година. Това предполага, че вътрешното търсене не е толкова силно, че да компенсира свитото търсене на китайски износ в глобален мащаб.

Данните отново повдигнаха въпроса за възстановяването на китайската икономика и вероятността да не бъде постигната поставената от правителството в Пекин цел от 7,5% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година.

Спадът на промишленото производство също така изправя Пекин пред дилема – дали да действа, за да раздвижи сектора, или да толерира забавянето, за да префокусира икономиката и да намали зависимостта й от износа – промяна, която би донесла дългосрочни ползи за Китай, посочва информационната агенция.

Яо Уеи, икономист от Societe Generale в Хонконг, коментира, че поне засега Пекин може да се въздържи от действия, поне докато растежът се задържа на ниво над 7%. Така или иначе преди дни премиерът Ли Къцян съобщи, че китайската икономика не може да разчита до безкрайност на държавните стимули за растеж, което допълнително разсея спекулациите, че Пекин ще предприеме мерки, за да насърчи активността в производствения сектор.

Наскоро UBS понижи очакванията си за икономическия растеж на Китай до 7,7% от 8%, а Bank of America-Merrill Lynch – до 7,6% от 8%. Ако икономиката успее да отчете 7,5% растеж, това все пак ще бъде най-слабото повишение на БВП от 23 години.

Не липсват обаче и оптимисти за развитието на китайската икономика. Дариуш Ковалчик от Credit Agricole коментира пред CNBC, че не е необичайно индексът на промишленото производство да е на негативна територия, както и че има известна сезонност в този спад. „Обикновено индексът отбелязва свиване на активността в сектора през май. Поне засега той смята, че активността в сектора предполага стабилен растеж и прогнозира, че индексът трябва да падне под 40 пункта, за да индикира рецесия в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още