IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по унгарските облигации нарасна до 5,9%

Спадът в цената на книжата отразява опасенията, че централната банка на страната няма да продължи с пониженията на основната лихва

14:48 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Унгарската централна банка може да намали допълнително основната лихва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарската централна банка може да намали допълнително основната лихва. Снимка: Ройтерс

Доходността по унгарските държавни облигации се повиши до най-високото си ниво през последните два месеца, след като инвеститорите се опасяват, че централната банка на страната (MNB) ще продължи с намаляването на лихвите след 10-те поредни месеца на облекчаване на паричната политика, съобщава Bloomberg.

Доходността по 10-годишните облигации нарасна с 0,15 процентни пункта до 5,87% към 12:43 часа българско време – най-високото ниво от 8 април. Курсът на форинта поскъпна с 0,5% до 296,82 за 1 евро, след като през вчерашния ден достигна най-ниското си ниво от месец насам.

MNB намали основния лихвен процент до рекордните 4,5% на 28 май, намеквайки, че допълнително понижение също е възможно, ако благоприятните пазарни условия се запазят. Форинтът се свлече с 2,7 на сто оттогава, а залозите на трейдърите за допълнително облекчаване на паричната политика са на най-ниското си ниво от година, след като опасенията, че Фед може да намали монетарните стимули ограничиха търсененто на активи от развиващите се икономики.

"Очакванията за допълнително снижаване на лихвите бяха прекалени, което обяснява сегашната корекция", заяви Шандор Йобади, анализатор в CIB Bank Zrt. в Будапеща. "Доходността по облигациите нарасна и заради слабостта на форинта, която бе причинена от глобални фактори", добави още експертът.

"Не може да бъде изключено и ниво на основната лихва под 4 на сто", коментира още Йобади. "В същото време пазарните очаквания имат силен ефект върху паричната политика".

"Унгарският бюджет бе базиран на понижаване на основната лихва до 4,5 на сто, като разходите по заемите може да паднат поне до 3,5%", заяви от своя страна министърът на икономиката Михали Варга пред Gazdasagi Radio. Той допълни също така, че няма желание да се намесва в решенията за паричната политика на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още