IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поскъпна след мерки за монетарно затягане и изненадващо висок ръст

Централната банка на страната предупреди, че може да организира аукциони за продажба на валута, както и да се намеси пряко на валутния пазар

14:10 | 11.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Турската лира поскъпна след мерки за монетарно затягане и изненадващо висок ръст

Турската лира заличи част от натрупаните през последните дни загуби, след като централната банка предприе извънредни мерки за затягане на монетарната политика, за да защити валутата от колебанията в курса, предизвикани от антиправителствените протести, и след като икономическият растеж в страната през първото тримесечие надхвърли очакванията на анализаторите, съобщи Bloomberg.

Лирата се възстановява, след като вчера удължи най-резкия си спад за последната година, докато полицията атакуваше площад „Таксим“ в Истанбул, който е в центъра на антиправителствените протести от 31 май.

Лирата поскъпна с 0,3% спрямо щатския долар до 1,8954 лири за долар. Доходността по двугодишните турски облигации пък нарасна с 12 базисни пункта до 6,62% годишно, като това е първото ѝ повишаване от 3 дни. Днес индексът National 100 на борсата в Истанбул скача с 1,1%, след като вчера потъна с 2,5%.

Централната банка запази финансирането на ниво от 4,5% на днешния аукцион за дневни репо сделки за пръв път от над една година и заяви, че количеството на отпусканите средства може постепенно да бъде свито.

В свое съобщение от днес финансовата институция подчертава, че може да организира аукциони за продажба на валута, както и да предприеме преки намеси на валутния пазар, ако сметне това за необходимо.

Турската икономика пък се е разширила с 3% през първото тримесечие на годишна база, след като през миналата година бе нараснала с 2,2%, а през последното тримесечие на 2012 г. - с едва 1,4%, надхвърляйки и очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 2,3%. На тримесечна база и след сезонна корекция ръстът е достигнал 1,6%, съобщиха от Турския икономически институт.

Министърът на финансите на страната Мехмед Шимшек заяви, че очаква растежът да се ускори през второто тримесечие, увеличавайки шансовете за постигане на целта на правителството за годишен ръст от 4%, съобщи британският вестник Financial Times.

„Днешното изявление на централната банка показва, че тя е притеснена за последните движения на турската лира“, посочва в електронно писмо до Bloomberg Али Чакъроглу, стратег в HSBC Asset Management. „Това ще има положителен ефект върху централната банка и управлението на ликвидността ще се превърне в най-важния приоритет през следващия период“, добави той.

Стотици полицаи атакуваха площад „Таксим“, използвайки водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите, част от които хвърляха запалителни бомби срещу служителите на реда при нападението. Според телевизия CNN-Turk, позовала се на губернатора на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу, целта на операцията е прочистването на района от плакати с незаконни искания.

„Събитията може да ескалират днес, особено вечерта, тъй като протестиращите може отново да опитат да изпълнят площад „Таксим“, пише Ибрахим Аксой, икономист в Seker Invest в Истанбул. „Може да станем отново свидетели и на волатилност на пазара“, добавя той.

Протестите срещу плановете за застрояването на част от парка „Гези“ прераснаха в антиправителствено движение, подхранвано от недоволството срещу политиката на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Ogibogi
преди 10 години
Toва НЕ е вярно!!! Пада...и ще пада! Да не са ви платили от Анкара?!TRY 0.776986 1 -0.005972
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Ogibogi
преди 10 години
Toва НЕ е вярно!!! Пада...и ще пада! Да не са ви платили от Анкара?!TRY 0.776986 1 -0.005972
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още