IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вонът достигна 18-месечен връх спрямо долара

Южнокорейската централна банка запази текущите нива на лихвените проценти

15:29 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вонът достигна 18-месечен връх спрямо долара

Южнокорейският вон достигна 18-месечен връх спрямо долара. Ръстът дойде, след като председателят на щатския Федерален резерв Бен Бернанке заяви в сряда, че американската икономика няма да ограничи програмата си за изкупуване на активи, а южнокорейската централна банка от своя страна запази текущите нива на лихвените проценти.

Южнокорейската валута поскъпна с 1,2% до 1 122,39 вона за долара в Сеул – най-добрият резултат от декември 2011 г., според данните на Bloomberg.

Вонът добави 0,3% спрямо бенчмарка Bloomberg-JPMorgan Asian Dollar Index, който наблюдава представянето на 10-те ключови валути в региона. Спадът на щатската валута дойде, след като стана ясно, че щатските централни банкери не планират да преустановят 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи, дори и ако икономиката на станата се развива във възходяща линия според прогнозите.

Междувременно Южнокорейската централна банка запази основния си лихвен процент на ниво от 2,50 на сто, като решението бе очаквано от всичките 18 анкетирани от Bloomberg експерти.

"Изявлението на Бернанке увери пазарите, че Фед няма да намали програмата си по-рано, отколкото инвеститорите очакваха, което повиши стойността на вона", каза Джун Джи Сунг, анализатор в Samsung Futures Inc. в Сеул. "Износителите се развиват относително добре, което е още една от причините за ръста на вона", допълни още експертът.

Протоколът от срещата на Федералната комисия за свободния пазар (FOMC) от 18-19 юни показа, че много от щатските централни банкери искат да видят повече признаци на възстановяване на заетостта, преди да бъде преустановена месечната програма за изкупуване на активи от страна на Фед.

Бен Бернанке заяви на 19 юни, че централната банка може да намали поетапно мерките си за монетарно стимулиране до края на тази година, ако икономиката се подобрява в съответствие с прогнозите на Фед. Безработицата в САЩ е 7,6 на сто, като индикаторът не е отчитал ниво под 7% от ноември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още