IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея се превърна в най-големия инвеститор в бизнес имоти

Напрежението със Северна Корея е допринесло за засилването на активността на южнокорейските инвеститори на глобалните пазари

11:48 | 24.06.13 г.
Южна Корея се превърна в най-големия инвеститор в бизнес имоти

Засилването на напрежението със Северна Корея е допринесло за десетократното увеличение на инвестициите в бизнес имоти в чужбина от страна на инвеститори от Южна Корея, превръщайки страната в най-големият инвеститор в бизнес имоти за тази година, поне до момента, съобщава CNBC.

През първите 5 месеца на 2013 г. южнокорейските инвеститори са купили имоти за около 5 млрд. долара, което представлява огромно повишение спрямо първата половина на 2012 г., сочат данни на консултантската компания за недвижими имоти Jones Lang LaSalle.

"Подобни инвестиции в бизнес имоти за толкова кратък период от време са безпрецедентни за южнокорейците", отбелязват от JLL. "Обтегнатите отношения със Северна Корея определено допринасят за това", допълват експертите.

Според тях до края на тази година обемът на инвестициите от Южна Корея в бизнес имоти в чужбина ще се удвои до 10 млрд. долара, което ще нареди страната пред Канада и Сингапур.

Напрежението на полуострова достигна своя връх през февруари, когато Северна Корея заплаши с ядрени и ракетни удари срещу Северна Корея и САЩ след наложените от ООН санкции заради извършените опити с ядрено оръжие.

Въпреки че ожесточената реторика се успокои през последните месеци, отношенията все още са обтегнати, тъй като Северна Корея се противопоставя на международния натиск да се откаже от ядрената си програма.

От началото на финансовата криза азиатските инвеститори са налели милиарди долари в сравнително сигурните бизнес имоти в градове като Лондон, Ню Йорк и Париж.

Една от първите големи сделки с южнокорейско участие в чужбина бе за централата на HSBC в Лондон през 2009 г. - небостъргач, който Национална пенсионна агенция купи за 1,2 млрд. долара.

Сред сделките през 2013 г. са покупката от Mirae Asset Management на офис кула в Чикаго за 218 млн. долара и сделката на Samsung SRA Asset Management по закупуването на централата на адвокатската кантора Pinsent Masons в Лондон за 215 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още