IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената укрепва позиции след изборите в Япония

Резултатите от изборите не дадоха ясен знак колко агресивна ще бъде икономическа програма на Абе

12:10 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Йената укрепва позиции след изборите в Япония

Йената последва добрите новини за победата на управляващата коалиция в Япония на изборите, проведени през почивните дни. Представянето на валутата опроверга очакванията за бъдещото понижаване на курса й, съобщава CNBC. Японската валута обаче отново се отдалечава от заветния курс от 100 йени за един долар.

Според анализатори изборите в Страната на изгряващото слънце са повлияли на представянето на йената. Японската йена поскъпна в петък, a пазарните участници предпочетоха да ограничат експозициите си. Тогава все още не беше ясен изходът от вота и дали управляващата коалиция на премиера Шиндзо Абе ще успее да си осигури победа, с която да получи подкрепа за извършването на икономическите реформи.

Резултатите от изборите обаче не дадоха ясен знак колко агресивна ще бъде икономическа програма на Абе. А това от друга страна означава, че дилърите ще се въздържат от натиск върху йената.

Днес един щатски долар се разменя за 99,13 йени. Японската валута отбелязва най-силното си представяне от седмица насам. Тя нарасна с повече от 2%, като се оттласна от дъното, на което бе за месец и половина.

Заради агресивната парична политика на Японската централна банка тази година йената изгуби повече от 15% от стойността си спрямо долара, като записа понижения и спрямо другите ключови валути. Поевтиняването на валутата има за цел да стимулира износа - за Абе това е един от основните инструменти, с които той планира да съживи японската икономика и да сложи край на дългогодишната дефлация.

Анализаторите очакват тенденцията за намаляване на курса на йената да се запази. Според тях през следващите месеци един долар ще се разменя за 105-110 йени, въпреки че курс от 100 йени за един долар изглежда трудно достижим към момента.

„Това все още е основният сценарий, ако Абе съумее да изпълни тези икономически реформи. С течение на времето пазарите ще асимилират този сигнал и когато хората се убедят, че фокусът остава върху икономиката, курсът долар-йена ще се покачи отново. Затова за йената оставаме в зоната на мечките“, коментира Ник Бенебрук, ръководител „Валутни операции“ в Wells Fargo в Ню Йорк.

След победата на изборите в неделя е много вероятно Шиндзо Абе да се задържи дълго време на поста министър-председател. Това разсея поне малко съмненията за оказване на натиск върху дългосрочните икономически реформи.

Кочихи Хамада, професор в Университета в Йейл и икономически съветник в кабинета на Абе, коментира пред CNBC, че съживяването на японската икономика остава най-големият приоритет за премиера на Страната на изгряващото слънце.

„Възстановяването на икономиката е „третата стрела“ в икономическата програма на Шиндзо Абе. Той има поне три години, през които да се фокусира върху икономическия растеж. Това е един от приоритетите му“, каза проф. Хамада.

Курсът на йената също заема централно място в плана на Абе. Поскъпването на валутата може да напомни защо не бива да се прекратяват реформите, посочват още анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още