IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Япония през юни с най-голям спад от над 2 години

Спадът се дължи и на опитите на производителите да избегнат натрупването на запаси, като се очаква нов ръст още през юли

10:31 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство в Япония през юни с най-голям спад от над 2 години

Промишленото производство в Япония през юни е регистрирало най-големия си спад от над две години насам, въпреки че пазарът на труда в Страната на изгряващото слънце се е подобрил, предаде Ройтерс.

Данните са знак, че политиката на премиера Шиндзо Абе вече дава резултати, но все още икономиката на страната има да извърви дълъг път, преди да постигне устойчиво възстановяване.

Това е първият спад на промишленото производство от пет месеца насам. Донякъде той се дължи и на опитите на производителите да избегнат натрупването на запаси, като се очаква нов ръст още през юли.

През юни спрямо май промишленото производство в Япония се е свило с 3,3%, което е най-големият спад в сектора от март 2011 г., когато страната преживя катастрофално земетресение и цунами, сочат данните на японското министерство на икономиката, търговията и индустрията.

През май промишленото производство в Япония се повиши с 1,9 на сто на месечна база, припомня още агенцията.

Анализатори, анкетирани от информационната агенция, очакваха спадът да достигне 1,8% заради свитото производство на автомобили, което пострада от по-слабото търсене и на вътрешния, и на външните пазари.

Отчетен е спад и на производството на полупроводници, което отразява намаляващото търсене на смартфони в Азия.

Същевременно от друг правителствен доклад става ясно, че през юни нивото на безработицата в Япония се е понижило до 3,9% – най-ниското от октомври 2008 г. насам. Отчетено е и най-сериозното търсене на работна сила, като според статистиката е имало свободна позиция за 9 от всеки 10 търсещи работа.

Същевременно обаче потребителските разходи отчитат спад от 0,4% през юни на годишна база, докато анализатори очакваха ръст от 1%.

Агенцията отбелязва, че има знаци, че Абе преосмисля идеята за увеличаване на данъка върху продажбите, тъй като това би могло да попречи на възстановяването, тъй като ще удари потреблението, чийто темп на ръст вероятно се забавя, както сочат данните.

Японският премиер е поръчал да се направи проучване, което да установи дали няма други алтернативи, освен повишаването на данъците, включително да се проучи възможността и за поетапно увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още