fallback

Рупията се обезцени рекордно спрямо долара

Индийските власти се притесняват, че слабата валута подклажда инфлацията, но мерките на централната банка засега не дават нужния резултат

13:57 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Индийската рупия достигна рекордно ниско ниво спрямо щатския долар въпреки последните усилия в нейна подкрепа, съобщава BBC.

В сряда индийската централна банка увеличи ограниченията за размера на средствата, които фирмите и физическите лица могат да изнасят от страната. Действията ѝ обаче дадоха слабо отражение и рупията се обезцени до 62,03 за долар.

На 6-и август индийската валута бе достигнала обменен курс от 61,80 рупии за долар.

Чуждестранните инвеститори изтеглят средствата си от индийските акции и облигации заради опасения за икономиката на страната. По официални данни международни инвеститори са изтеглили 11,58 млрд. долара от акциите и облигациите на индийските пазари от началото на юни досега.

Индийската икономика се разширяваше бързо, достигайки годишен ръст от 9%. През последните месеци обаче се наблюдава силно забавяне на растежа главно заради забавянето в секторите на производството и услугите.

„Налице е пълна липса на вяра в пазарите. Има опасения, че мерките на индийската централна банка може да не помогнат за съвземането на рупията“, заяви Парам Сарма, главен изпълнителен директор в  NSP Forex.

Индийските власти се притесняват, че слабата рупия подклажда инфлацията. Икономиката на страната зависи от вноса на суров петрол, химикали и някои хранителни стоки, които са оценени в долари. Слабата рупия ги оскъпява, като най-вероятно потребителите ще платят цената.

През юли основният измерител за инфлацията в страната, индексът на цените на едро, отчете ускоряване до 5,79% на годишна база от 4,86% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
fallback