IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рупията се обезцени рекордно спрямо долара

Индийските власти се притесняват, че слабата валута подклажда инфлацията, но мерките на централната банка засега не дават нужния резултат

13:57 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Рупията се обезцени рекордно спрямо долара

Индийската рупия достигна рекордно ниско ниво спрямо щатския долар въпреки последните усилия в нейна подкрепа, съобщава BBC.

В сряда индийската централна банка увеличи ограниченията за размера на средствата, които фирмите и физическите лица могат да изнасят от страната. Действията ѝ обаче дадоха слабо отражение и рупията се обезцени до 62,03 за долар.

На 6-и август индийската валута бе достигнала обменен курс от 61,80 рупии за долар.

Чуждестранните инвеститори изтеглят средствата си от индийските акции и облигации заради опасения за икономиката на страната. По официални данни международни инвеститори са изтеглили 11,58 млрд. долара от акциите и облигациите на индийските пазари от началото на юни досега.

Индийската икономика се разширяваше бързо, достигайки годишен ръст от 9%. През последните месеци обаче се наблюдава силно забавяне на растежа главно заради забавянето в секторите на производството и услугите.

„Налице е пълна липса на вяра в пазарите. Има опасения, че мерките на индийската централна банка може да не помогнат за съвземането на рупията“, заяви Парам Сарма, главен изпълнителен директор в  NSP Forex.

Индийските власти се притесняват, че слабата рупия подклажда инфлацията. Икономиката на страната зависи от вноса на суров петрол, химикали и някои хранителни стоки, които са оценени в долари. Слабата рупия ги оскъпява, като най-вероятно потребителите ще платят цената.

През юли основният измерител за инфлацията в страната, индексът на цените на едро, отчете ускоряване до 5,79% на годишна база от 4,86% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още