IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското производство се разшири до над 3-годишен връх

През третото тримесечие поръчките са нараснали с 27% при повишение с едва 7% през второто

13:31 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Британското производство се разшири до над 3-годишен връх

Подемът в активността, воден от вътрешното търсене, помогна на британските производители да отчетат най-силно разширяване на производството и ръст на новите поръчки от началото на 2010 г., сочи съвместното тримесечно проучване на Engineering Employers' Federation и консултантската компания BDO LLP, цитирано от MarketWatch.

Изследването показва също, че плановете на фирмите за инвестиции са достигнали 6-годишен връх.

„Перспективите пред индустрията се проясниха значително през последните няколко месеца и е изключително положително, че тази тенденция на подобрение може да се забележи в целия производствен сектор“, заяви главният икономист на Engineering Employers` Federation Лий Хопли. „Увереността, че подобряващата се търговска обстановка ще се запази и през последните месеци на тази година, след което ще се ускори през 2014 г., нараства“, добави той.

Подробностите от проучването на Engineering Employers' Federation и BDO LLP показват, че производственият баланс е нараснал с 3,2% през третото тримесечие от 12% през второто.

Поръчките са се увеличили с 27% от 7% през периода април-юни. 24% от 290 анкетирани производители заявяват, че очакват поръчките от страната да нараснат, докато 19% предвиждат това да се случи с поръчките от чужбина. Този оптимизъм означава, че нивата на наемане на нов персонал вероятно по-скоро ще останат без промяна, отколкото да бъдат свити, макар 24% от включените в проучването компании да твърдят, че планират да увеличат капиталовите си инвестиции през следващите 12 месеца, докато в предишното изследване това обявиха едва 7% от участващите.

„Положителната промяна в инвестиционните намерения е мощен и важен индикатор, при това ключов за бъдещия растеж и позиционирането на сектора на световния пазар“, заяви Том Лоутън, партньор и ръководител на отдела, отговарящ за производствените проучвания в BDO LLP.

„Но нека повторим – работата на правителството по отношение на производствения сектор не е свършена. Трябва да използваме резултатите като силна основа за продължителни усилия, за да гарантираме, че секторът ще получи подкрепата, от която се нуждае, за да действа като двигател на промяната за британската икономика“, категоричен бе той.

Британската икономика нарасна през двете тримесечие от началото на годината, като от Службата за национална статистика дори коригираха в посока на повишение разширяването през второто тримесечие, увеличавайки темпото до 0,7% през периода април-юли - повече от два пъти спрямо отчетените през първите 3 месеца на годината 0,3%. При положение, че потребителските разходи се повишават и доверието също се подобрява, нарастват очакванията, че зараждащото се възстановяване ще набира инерция.

Оптимизмът накара Engineering Employers' Federation да повиши прогнозата си за икономическия растеж до 1,2% за 2013 г. от досегашните 1,1% и до 2% през 2014 г. от очакваните до момента 1,8%. Мнението е близко до това на Британската търговска камара, която през миналата седмица обяви, че вече очаква ръст на брутния вътрешен продукт от 1,3% през тази година и от 2,2% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още