IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Индия с първи спад от над четири години

Проблемите за страната стават все повече, поръчките за износ се свиват за пръв път от година насам

11:22 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Индия с първи спад от над четири години

Производствената активност в Индия се е свила за пръв път от четири години насам, показват данните за PMI индекса за август. Тази новина добавя нови щрихи към опасенията, че икономиката на страната страда и е на ръба на сериозна криза.

Нивото на PMI индекса през последния месец се е свило до 48,5 пункта, след като през юли стойността му бе 50,1 пункта. Това е най-ниското ниво на показателя от март 2009 година досега. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за понижение до 49,9 пункта.

PMI индексът се задържа около критичното ниво от 50 пункта, което разделя ръста на производствената активност от свиването й, от май насам. Притеснителен сигнал от доклада за август е фактът, че новите поръчки за износ са се свили за пръв път от година насам.

В петък данните за брутния вътрешен продукт на Индия показаха, че за второто тримесечие е постигнат ръст от 4,4 на сто, което е най-слабият темп на увеличение от първите три месеца на 2009 година.

На този фон валутата на страната е загубила близо една пета от стойността си от май досега. Повод за разпродажбите дадоха сигналите от страна на американския Федерален резерв, че ще се търси начини за изтегляне на ликвидност от финансовите пазари. Те доведоха до бягство от развиващите се пазари.

Какви са основните проблеми пред икономиката на Индия вижте в коментара на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още