IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската икономика отчете най-слабия си растеж от четири години

БВП на страната е нараснал с 4,4% през второто тримесечие на годишна база, оставайки под очакванията на анализаторите

18:15 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Индийската икономика отчете най-слабия си растеж от четири години

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Индия не оправда очакванията през второто тримесечие, забавяйки се до 4-годишно дъно и увеличавайки икономическите проблеми на страната на фона на безпрецедентното свободно падане на рупията, съобщи CNBC.

Официалните данни, публикувани днес, показаха, че индийският БВП е нараснал с 4,4% през периода април-юни на годишна база, оставайки под предварителните предвиждания на експерти за ръст от 4,7%.

Това е най-бавното темпо на разширяване на индийската икономика от първото тримесечие на 2009 г., като с основна заслуга за слабия резултат е свиването в добивния и производствения сектор на страната.

Растежът се е забавил и на тримесечна база - 4,8%, като остава и под миналогодишното разширяване на икономиката с 5%, което бе най-бавното за последните 10 години.

Производството през второто тримесечие се е свило с 1,2% на годишна база, докато спадът в добивната индустрия е достигнал 2,8%. Земеделието обаче отчита разширение с 2,7%, а строителството – с 2,8%.

През тази седмица френската банка BNP Paribas оряза прогнозата си за индийския растеж през финансовата 2014 г. до едва 3,7% от дотогавашните 5,2%. Банката се позова на опасенията, че икономиката „навлиза в остра финансова депресия“, след като доверието на бизнеса се срина под тежестта на бързото обезценяване на рупията, нарастващите разходи за енергоносители, рязко затегнатата финансова обстановка и политическата бъркотия.

През август рупията регистрира най-силния си месечен спад от най-малко 18 години, но днес поскъпна за втора поредна сесия, облекчена от агресивната намеса на централната банка на страната.

Днешните данни ще увеличат политическите и икономическите предизвикателства, пред които е изправено правителството на премиера Манмохан Сингх, при това само няколко месеца преди избори.

Днес Сингх заяви пред парламента, че няма причини да се смята, че индийската икономика се намира в ситуация, подобна на тази през 1991 г., добавяйки, че опасенията за забавяне на икономическия растеж до 3% са напълно „необосновани“. Той обаче изтъкна, че намаляващата стойност на рупията е „повод за тревога“, която отчасти може да се отдаде на „външни“ фактори.

Тимур Бег, главен икономист за проучванията на световните пазари в  Deutsche Bank, заяви, че Индия е изправена пред значителни предизвикателства. „Рискът е, че пазарите вървят към хаос – обменните курсове се повишават, създавайки огромни икономически затруднения. Независимо дали това е отплата за затрудненията с дълговете за онези, които са взели назаем долари, или проблем на инфлацията заради прехвърлянето им от валутните курсове, проблемът не е незначителен“, твърди Бег.

„Индия е и заложник на външните пазарни нагласи, така че ако станем свидетели на продължаваща волатилност около свиването на стимулите, мисля, че волатилността на обменните курсове ще се запази не само в Индия, но и в големите икономики на развиващите се пазари, които се характеризират с големи дефицити по текущата сметка“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още