IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттеглянето на ликвидност заплашва глобалната финансова стабилност

Затягането на паричната политика на Фед обаче може да има и положителен ефект, ако сигнализира за ръст на американската икономика

11:08 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Оттеглянето на ликвидност заплашва глобалната финансова стабилност

Глобалната финансова стабилност е в риск заради намерението на централните банки да започнат да оттеглят ликвидност, тъй като развиващите се пазари нямат защита срещу потенциалния отлив на капитали, предаде Ройтерс.

Централни банкери от целия свят изслушаха два академични доклада за предизвикателствата заради затягането на паричните политики по време на годишната им среща в Джаксън Хоул, САЩ.

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода коментира, че мерките, които Bank of Japan и правителството на страната предприеха за стимулиране на икономиката, вече дават резултат.

Паричната политика на Япония, САЩ и Европа обаче буквално наводни с капитал развиващите се пазари, тъй като инвеститорите започнаха да търсят по-високи лихви и по-голяма възвръщаемост. Сега обаче Федералният резерв на САЩ смята да започне да оттегля ликвидност, като процесът вероятно ще започне към края на тази година и ще приключи към средата на 2014 г. Това предизвика изтегляне на кеш от развиващите се пазари, включително Индия и Бразилия, чиито валути и фондови пазари пострадаха сериозно през миналата седмица.

„Чувствителността и начинът, по който се възприемат рисковете, ще усложнят задачата по оттеглянето на ликвидност, а това ще изисква много близък и постоянен диалог и сътрудничество между централните банки“, коментира Жан-Пиер Ландау, бивш зам.-управител на централната банка на Франция.

Зам.-председателят на бразилската централна банка Луис Перейра посочи, че затягането на паричната политика на Фед може да има и положителен ефект върху развиващите се икономики, стига наистина да сигнализира за засилване на американската икономика. „По-силната икономика на САЩ ще засили търсенето за износа на развиващите се икономики, включително и Бразилия“, коментира Перейра.

Ландау допълни, че централните банки на развитите страни са си сътрудничели успешно в периода на кризата 2007-2009 г., когато координирано намалиха лихвените проценти и подготвиха валутни суапове. Те биха могли да направят същото и в бъдеще, посочи той, като добави, че единствената пречка пред подобни координирани действия е националният интерес.

Централните банкери дискутираха също така евентуални мерки за контрол на кредитните потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още