IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке трябва да подготви пазарите за затягане на паричната политика

Комуникацията на Фед и говоренето за паричната политика е най-ефективният инструмент, смятат анализатори

10:10 | 25.02.13 г.
Бернанке трябва да подготви пазарите за затягане на паричната политика

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке се подготвя за най-чувствителната задача: да каже на паникьосаните инвеститори, че силно разхлабената парична политика на американската централна банка в крайна сметка ще трябва да се промени, съобщи Ройтерс.

Бернанке изглежда силно ангажиран с програмата на Фед за изкупуване на облигации. Безпрецедентната промяна в комуникациите между членовете на Федералната комисия за отворените пазари обаче и полагането на основите на промяна в паричната политика на институцията може да се случи в рамките на месеци, ако възстановяването на американската икономика се ускори.

Представители на Фед в различните щати вече започнаха дискусия за евентуално обръщане на посоката на паричната политика, а инвеститорите все повече следят за знаци и намеци за прекратяване действието на стимулиращата програма.

Бернанке, който ще говори пред Конгреса и в Сан Франциско тази седмица, няма да се налага да обяснява много - поне в близко бъдеще. Подобряването на икономиката всъщност ще свърши по-голямата част от работата да подготви пазарите за предсказуем и плавен завой на на паричната политика.

Цялата активна работа по обясняването на паричната политика вероятно ще остане за наследника на Бен Бернанке, чийто мандат изтича в самото начало на 2014 г.

Представители на Фед обаче се опасяват, че дори и леко намаляване на програмата за изкупуване на облигации би се отразило негативно на пазарите чрез рязко повишаване на дългосрочните разходи по заемите, задушавайки икономическия растеж.

Миналата седмица централната банка на САЩ провери как инвеститорите биха реагирали на евентуална промяна. От публикуваната стенограма от заседанието на Федералната комисия за отворените пазари в края на януари стана ясно, че все повече членове на комисията смятат, че изкупуването на активи трябва да се забави и дори да спре преди пазарът на труда да се подобри в степента, в която Фед желае. Това изпрати долара до четириседмичен връх срещу еврото и предизвика масирани разпродажби на пазарите.

В последните няколко седмици все повече се говори за постепенното прекратяване на „наркотичната зависимост“ от паричната политика на Фед, а не за рязко оттегляне на ликвидност. Според анализатори говоренето на затягане на паричната политика е само първият етап от поетапния процес на изтегляне на пари от финансовата система.

„Представителите на Фед са привърженици на идеята, че комуникациите са най-добрият инструмент на политиката“, коментира Тим Симънс, икономист в Jefferies. „Ако те говорят за подготовката на пазара за постепенно спиране на вливането на ликвидност, пазарът ще се подготви за това спиране, като това е най-добрият начин за затягане на паричната политика“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още