IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки ще държат всички козове и през 2013 г.

Евентуалното затягане на паричната политика на централните банки изнервя инвеститорите повече, отколкото мудността на политиците

08:45 | 05.01.13 г. 3
Централните банки ще държат всички козове и през 2013 г.

Още в началото на 2013 г. стана ясно, че инвеститорите трябва да наблюдават не толкова политиците, а централните банки, пише CNBC.

Федералният резерв на САЩ вече обмисля доколко е безопасно да запази разхлабената си парична политика. След като информацията излезе в медиите, лихвите по 10-годишните облигации на страната достигнаха 8-месечен максимум, за да илюстрират нагледно какво може да се случи след оттеглянето на подкрепата на Фед за икономиката.

Задържането на безработицата на ниво от 7,8% предполага, че това вероятно ше се случи някой друг път, но е факт, че политиката на централната банка повече от всеки друг фактор в обозримо бъдеще ще продължи да доминира посоката на световните пазари.

“Фед, Европейската централна банка (ЕЦБ), британската централна банка и японската централна банка са най-агресивни при вливането на ликвидност в икономиката от всякога”, коментира пред изданието Стивън Джен, ръководител на хедж фонда SLJ Макро и дългогодишен скептик що се отнася до ефикасността на печатането на пари от централните банки.

“Дори аз започвам да се настройвам по-оптимистично, но все пак съм предпазлив, а съпротивата срещу рисковите инвестиции все още е на дневен ред”, посочва още Джен.

Пазарите в момента предлагат по нещо за всеки. Възвръщаемостта на инвестициите в облигации достигна от 5-10 до 10-20% за по-рисковите книжа. Реакцията на пазарите илюстрира непреодолимото влияние на намесата на централните банки, което обаче изнервя много скептици, тъй като тя няма да продължи вечно.

По-бързото оттегляне на подкрепата на централните банки за икономиката, ускоряването на растежа и на създаването на работни места в комбинация може сериозно да повиши лихвите по държавните облигации и да увеличи цената за обслужването на дълговете. Това би затегнало ипотечното кредитиране, но и да намали усещането за подценяване на капитала. Това би обърнало дори най-скептичните фондове към акциите.

Въпреки че бюджетният компромис, който постигнаха демократи и републиканци в САЩ, не е удовлетворителен за инвеститорите, пазарите реагираха положително заради схващането, че щом политиците са способни да намерят дори краткосрочно решение на проблемите, то и централните банки ще продължат същия курс на политиката им.

Дори и Фед да започне постепенно да прекратява количествените улеснения, ЕЦБ ще продължи с по-разхлабената парична политика заради рецесията, обхванала еврозоната. Централната банка на Япония пък дори се готви за нова намеса на пазарите, за да отслаби допълнително йената.

“Световните пазари изпаднаха в паника заради внушенията, че Фед в някакъв момента ще се върне към нормална парична политика. Съжалявам, но това е нещо известно”, коментира Беноа Ан, стратег за нововъзникващите пазари в Societe Generale.

Според него обаче е твърде рано пазарите да се тревожат за евентуалното изтегляне на ликвидност в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
На мен най-много ми хареса : "Световните пазари изпаднаха в паника заради внушенията, че Фед в някакъв момент ще се върне към нормална парична политика.". Интересно каква е била паричната политика до сега? Ненормална? Най-вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
"Още в началото на 2013 г. стана ясно, че инвеститорите трябва да наблюдават не толкова политиците, а централните банки, пише CNBC." - Алилуя, най-после ни уведомиха официално, кои са ни истинските господари и че те вече няма нужда да се крият зад куклите си на конци - смешници политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още