IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът върху валутите на развиващите се пазари в Азия ще продължи

Най-сериозни негативи ще продължи да търпи индонезийската рупия, прогнозират от Goldman Sachs

11:45 | 23.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Натискът върху валутите на развиващите се пазари в Азия ще продължи

Отстъплението на валутите на развиващите се азиатски икономики ще продължи. Това заявиха експертите от американската инвестиционна банка Goldman Sachs, понижавайки прогнозите си за продължаващите да губят покупателна стойност парични средства от региона.

Goldman ревизира надолу своите 3-, 6- и 12-месечни перспективи за малайзийския рингит, тайландския бат и индонезийската рупия. Трите валути, както и свързаните с тях икономики, са под сериозен натиск в последните седмици с оглед на опасенията, че прекратяването на стимулите от страна на Федералния резерв ще доведе от отлив на капитали, пише CNBC.

Най-сериозно негативно влияние ще има върху рупията, след като инвеститорите ще се насочат към по-малко волатилните пазари с оглед на по-голямата сигурност, показва анализът на Goldman Sachs.

Експертите от инвестиционната банка очакват рупията да отслабне до 11 800 за долар през следващата година в сравнение с предишната цел от 10 500. Това означава спад от 9 на сто спрямо сегашните нива от 10 830.

Индийската валута удари най-ниското си ниво от повече от 4 години в петък, удължавайки загубите си от началото на годината до 12%.

"Натискът върху рупията може да се задържи в близкото бъдеще, ако станем свидетели на повишаване на инфлационните нива през следващите няколко месеца и ограничаване на стимулите от Фед", посочват от Goldman Sachs.

Годишната инфлация в най-голямата икономика в Югоизточна Азия - Индонезия, нарасна до 8,61% през юли, достигайки най-бързия си темп на растеж в последните 4,5 години.

Централната банка на Индонезия отговори на предизвикателство като повиши лихвите с 75 базисни пункта през тази година до 6,5%, превръщайки се в първата в азиатския регион, която прибягва до подобен ход от юни 2011 г. Въпреки затягането на паричната политика обаче положителен ефект върху поевтиняващата рупия не бе отчетен.

От Goldman Sachs очакват Индонезийската централна банка да увеличи допълнително лихвените проценти през септември в опит да се предотврати по-нататъшен спад на валутата. Въпреки това експертите отчитат, че ходът най-вероятно няма да бъде достатъчен.

Щатските банкери очакват малайзийския рингит да отстъпи до 3,4 за долар през следващите три месеца, което означава спад с около 3% от текущите нива. Предишната прогноза на експертите бе за 3,2 рингита за долар.

Рингитът падна до 3,31 за долар в четвъртък, смъквайки се до най-ниското си ниво от повече от 3 години.

12-месечната прогноза за тайландския бат пък бе коригирана до 32 за долар, или отстъпление с 4% в сравнение с предишните очаквания. Тайландските пари се търгуват при 31,89 за долар, отстъпвайки с близо 4% от началото на календарната година.

Покачващите се дефицити по текущите сметки на развиващите се азиатски страни ще продължат да тежат на техните валути на фона на опасенията, че Фед ще ограничи ликвидността и това ще доведе до отлив на капитали от тези пазари, посочват още от Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още