IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропадането на рупията поставя под заплаха индийския авиосектор

Air India обяви, че засега се хеджира срещу проблемите, тъй като преобладават доларовите й приходи

13:50 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пропадането на рупията поставя под заплаха индийския авиосектор

Обезценяването на индийската рупия крие големи неприятности за много от компаниите в страната. Не такъв обаче е случаят с националния превозвач на Индия Air India, който обяви, че успява да се хеджира срещу обезценката на местната валута, тъй като преобладаваща част от приходите му са в американски долари.

„Около 50-60 на сто от приходите ни са в долари, което ни хеджира срещу увеличение на разходите, които не са в рупии“, коментира председателят на борда на директорите на компанията Рохит Нандан пред Bloomberg.

Индийската рупия пропадна до рекордно ниско ниво тази седмица, с което заплашва икономиката с най-страшната криза от 1991 година насам. Заради поевтиняването на местната валута за авиокомпаниите от страната става все по-трудно да посрещат задълженията по дългогодишните си плащания към производители на самолети като Boeing и Airbus.

Междувременно днес за пръв път от 16 години Air India се завръна в Австралия. Авиокомпанията ще започне редовни полети по дестинацията Делхи – Сидни, с което превръща индийската столица в първостепенен транспортен хъб за Южна Азия. Страната вече ще предлага удобни връзки за ултрадългите полети между Европа и Австралия.

Вижте репортажа на Bloomberg за днешния първи полет между Делхи и Сидни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още