IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари ще се борят заедно срещу спада на валутите им

Засегнатите страни държат връзка помежду си с цел координация на бъдещите действия, заяви индийски представител

16:34 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Развиващите се пазари ще се борят заедно срещу спада на валутите им

Индия поддържа връзка с други развиващи се икономики с цел изготвяне на план за координирана интервенция на офшорните валутни пазари, които са обвинявани, че подпомогнаха поевтиняването на валутите на развиващите се икономики през последните три месеца. Това обяви в петък официален представител на индийското финансовото министерство, цитиран от Ройтерс.

"Дойде времето това да спре", заяви Дипак Дасгупта, главен икономически съветник на Министерството на финансите на Индия, позовавайки се на спекулациите за евентуална нестабилност на световната икономика вследствие на скорошните резки валутни изменения.

По думите му засегнатите страни осъществяват кореспонденция помежду си в последните няколко седмици с цел координация на действията. Дасгупта прогнозира, че положителният резултат ще дойде бързо, но все пак отказа да сподели конкретни подробности за дискусиите.

"Това ще се случи в рамките на няколко дни, а не седмици", отбеляза той, като подчерта увереността си, че Бразилия и Индия може дадат началото на възхода.

Офшорните пазари са използвани от чуждестранните инвеститори за хеджиране или спекула с валути, но контролът в тези страни прави трудно търгуването директно на място на вътрешния пазар.

Дипак Дасгупта заяви, че тези пазари упражняват натиск върху 12 от основните развиващите се икономики, в това число Бразилия, Китай, Индия, Русия, Южна Африка, Турция и Малайзия.

Представителят на индийското финансово министерство каза, че действайки заедно, дори четири или пет от тези държави притежават международни резерви, оценявани на над 1,2 трлн. долара. "Ако и Китай се включи, общите резерви ще надвишат 6 трлн. долара", каза още той.

Индийската рупия е частично конвертируема валута, което на теория прави възможна директната спекула на вътрешния валутен пазар. Същевременно индийските пари са сред най-лошо представящите се парични средства в последните месеци, след като загубиха около 20 на сто от покупателната си стойност спрямо долара от май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още