IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще устои ли сингапурският долар на бурята на развиващите се пазари?

Сингапурският долар ще се представи по-добре от конкурентите си, тъй като се възприема повече като сигурно убежище в сравнение с други валути, смята анализатор

09:39 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще устои ли сингапурският долар на бурята на развиващите се пазари?

Сингапурският долар също не успя да се спаси от натиска, на който са подложени другите валути от региона. Той изтри над 2%, след като само преди две седмици достигна двумесечен връх и повдигна въпроса дали в действителност валутата е по-устойчива, както твърдят анализатори, съобщава CNBC.

Според валутни стратези сингапурският долар ще остане “много добре изолиран” от тенденцията за разпродажби на останалите валути от региона. Индонезийската рупия например се обезцени с 6,5% през последния месец, а индийската валута – с 16,3%.

“Не мисля, че ще видим засилване в краткосрочен план, но сингапурският долар ще се представи по-добре от конкурентите си, тъй като се възприема повече като сигурно убежище в сравнение с други валути”, коментира Митул Котеча от Credit Agricole. Той прогнозира, че към края на годината един сингапурски долар ще се разменя срещу 1,26 американски долара от 1,28 долара в момента.

Важен фактор, който се очаква да предпази сингапурските пари от бурята на развиващите се пазари, е устойчивият баланс по текущата сметка на страната, коментират стратези. През 2012 г. Сингапур отчете 19% излишък по текущата сметка, което прави страната по-устойчива при евентуален по-мащабен отлив на капитали. Отделно плюс са и по-големите валутни резерви, както и ограниченията при движенията на валутата.

UBS също идентифицира сингапурският долар, както и тайландският долар и китайският юан, като “най-малко уязвими”. Банката очаква един сингапурски долар да се разменя срещу 1,25 щатски долара след три месеца, а след още шест и дванайсет месеца сингапурската валута ще се котира при съответно 1,24 щатски долара и 1,23 долара.

Низам Идрис от Macquarie Bank също споделя мнението, че е малко вероятно сингапурските пари да се подхлъзнат по наклонената плоскост предвид силната икономика на страната, но потенциални рискове създава имотният балон. Ниските лихви доведоха до бум на ипотечните кредити и засилено търсене, което подхранваше растежа на цените през последните години. Опасенията са, че след като разходите по заемите започнат да се покачват, купувачите ще се затрудняват с обслужването на заемите, а това определено ще стресира пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още