IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската централна банка засилва ликвидността

Финансовата институция ще влее 80 млрд. рупии (1,3 млрд. долара) в банковата система чрез изкупуване на дългосрочни държавни облигации

10:29 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Индийската централна банка засилва ликвидността

Централната банка на Индия обяви, че ще влее 80 млрд. рупии (1,3 млрд. долара) в банковата система на страната чрез изкупуване на дългосрочни държавни облигации, съобщи BBC.

Действията на финансовата институция стават факт само няколко дни, след като тя затегна паричното предлагане в опит да пресече обезценяването на националната валута.

Очаква се предстоящият ход да осигури достъп до повече кредити и да понижи разходите за заемане на средства на правителството.

Вчера доходността по 10-годишните индийски държавни облигации достигна 9,48% - най-високото ниво от 2001 г. досега.

От централната банка обявиха, че е „важно да гарантираме, че затягането на ликвидността няма да повиши рязко дългосрочната доходност и да въздейства неблагоприятно върху кредитния поток към производителните сектори на икономиката“.

Оттам уточниха, че ще купуват облигациите чрез операции на свободния пазар на 23 август.

Индия се опитва да се справи с обезценяването на рупията, след като към момента националната валута е загубила 16% от стойността си спрямо щатския долар от май досега и е най-зле представящата се азиатска валута от началото на годината. Вчера тя достигна най-слабия си обменен курс при 64,13 рупии за долар, преди да се оттласне леко от достигнатото дъно.

Обезценяването ѝ накара централната банка да предприеме действия в подкрепа на националната валута.

Наскоро финансовата институция повиши ключовата лихва, при която кредитира останалите банки, и постави ограничение на дневния размер на средствата, който могат да заемат от нея. Мерките имаха слаб ефект по отношение на поставената цел, но предизвикаха опасения, че затегнатото предлагане на кредити може да се отрази още по-неблагоприятно върху икономическия растеж, който се а забавил до най-ниското си темпо през последното десетилетие.

Анализатори посочиха, че оповестените намерения на централната банка не само ще помогнат за намаляване на притесненията за ликвидността, но и ще подкрепят рупията.

„Централната банка се опитва да гарантира, че нежеланите последици от предприетите от нея мерки за затягане на ликвидността, които доведоха до ръст на доходността по дългосрочните облигации, ще бъдат коригирани“, заявява Ашиш Партазарти от HDFC Bank. „Мерките ще понижат рязко доходността по 10-годишните облигации и ще ограничат значително и загубите на банките от обезценяването“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още