IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ефектът на доминото" - мрачната перспектива пред азиатските пазари

Проявените негативи в Индия и Индонезия могат да засегнат и останалите развиващите се икономики в региона, смятат експерти

14:47 | 20.08.13 г.
"Ефектът на доминото" - мрачната перспектива пред азиатските пазари

Поглеждайки към засилването на разпродажбите в развиващите се пазари през изминалата седмица, не можем да не отчетем една ясна тенденция – най-силно пострадалите несъмнено бяха Индия и Индонезия. Опасенията на повечето анализатори обаче са насочени към т.нар. "ефект на доминото", или с други думи – разпростиране на негативите и в останалата част от региона.

Главният пазарен анализатор в австралийската банка AZN Ричърд Йезенга заяви пред CNBC, че проблемите на Индия представляват "голям микрокосмос" за ситуацията в региона. "Индия е микрокосмос – едно миниатюрно копие на това, което се случва в развиващите се пазари в момента", посочи експертът.

"Дефицитът по текущата сметка на Индия и бюджетният дефицит се разшириха много в последните две години. След започването на възхода на доходността по щатските облигации обаче, който подстави под натиск "лесните пари", негативите се проявиха върху индийската валута", добави Йезенга.

Анализаторът заяви също, че очаква проблемите, които обхванаха Индия, да се проявят и в други развиващи се пазари. По думите му първоначално ще бъдат засегнати икономиките с високи нива на външен ливъридж. Евентуално след това негативите ще се пренесат и върху пазарите с по-висока степен на вътрешен ливъридж.

"Места като Малайзия и Тайланд имаха особено силен ръст на кредитирането през последните няколко години. Те изглеждат добре от външна гледна точка, но същевременно имат висока степен на вътрешен ливъридж", добави още той.

Експертът коментира също, че надценените имотни пазари в Сингапур и Хонконг ги излагат на сериозен риск. "В този смисъл има няколко икономики в региона, в които вероятно по-високата цена на капитала ще окаже влияние в бъдеще", добави Йезенга.

Други анализатори отбелязват, че Малайзия е една от страните, изложени на най-голям риск с оглед на покачващата се доходност по щатските бонове и перспективите пред изтъняването на монетарните стимули от Федералния резерв. Националната валута – рингитът – изгуби близо 8 на сто през тази година, понижавайки се до 3-годишно дъно спрямо американските пари.

"Свидетели сме на някои опасения, витаещи около Малайзия", заяви Фредерик Нюман, анализатор за Азия в HSBC. "Малайзия отчете драматично влошаване на излишъка по текущата сметка. Съществуват и опасения, че базовата ефективност на икономиката се е влошила и че правителството не прави необходимите структурни реформи, за да обърне тенденцията на спад на растежа на производителността", отбеляза Нюман.

Експертът добави, че освен азиатския континент, Бразилия и Турция са другите пазари, които може да предизвикат безпокойство в по-дългосрочен план.

Въпреки това анализаторът от HSBC отбеляза, че поставянето под общ знаменател на всички развиващи се икономики не е правилно с оглед на положителните перспективи пред някои от тях.

"Не съм сигурен, че проблемите на Индия може да бъдат приложени към всички развиващи се пазари. Ако се вгледате в Азия, Филипините изглеждат в много по-добро състояние, както и, разбира се, Южна Корея. Въпреки скорошното засилване на разпродажбите ситуацията в Тайланд също е стабилна", посочи Нюман, позовавайки се на близо 3-процентовото понижение на основния тайландски бенчмарк SET в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още