IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейският износ надхвърли двойно очакванията

Производствената активност в азиатската страна обаче се сви за трети пореден месец през август

14:16 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Южнокорейският износ надхвърли двойно очакванията

Износът на Южна Корея се е разширил с по-бърз темп през август спрямо предходния месец, подобрявайки перспективите пред местната икономика, показват публикуваните късно в неделя данни на Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката.

Експортът през август е нараснал с 7,7 на сто на годишна база до 46,365 млрд. долара. За сравнение анкетираните по-рано от MarketWatch експерти предвиждаха среден ръст от 3,9% за осмия месец на годината.

Месец по-рано пък индикаторът се е разширил с 2,6%, според вече ревизираните данни на търговското министерство. 

Вносът в Южна Корея се е увеличил с 0,8% в сравнение със същия месец година по-рано до 41,449 млрд. долара. Консолидираната предварителна оценка на икономистите бе за покачване от 2,9 на сто. Ревизираните данни за юли пък показаха ръст от 3,2 на сто на годишна база. 

По този начин търговският излишък за август достигна 4,916 млрд. долара спрямо ревизираните 2,54 млрд. долара през юли. Средната прогноза сред анкетираните от MarketWatch експерти бе за излишък от 2,8 млрд. долара за осмия месец на 2013 г.

Очакванията на корейското финансово министерство са икономиката на страната да се разшири с 2,7% през текущата година след ръста от 2% през 2012 г. Година по-рано пък бе отчетено покачване от 3,6 на сто.

Междувременно в понеделник стана ясно, че производствената активност в страната се е свила за трети пореден месец през август, макар и с по-бавен темп, отколкото през юли.

Изготвяният от HSBC PMI индекс достигна сезонно изгладените 47,5 пункта през август в сравнение с ревизираните 47,2 пункта за юли. Всеки резултат под границата от 50 пункта е сигнал за свиване на активността.

"Икономическите перспективи пред Корея продължават да бъдат предизвикателство. Данните за производствената активност показват, че икономическо възстановяване най-вероятно ще се забави", отбеляза икономистът в HSBC Роналд Ман след публикуването на доклада.

"Понижаването на държавните разходи, които също се очаква да спаднат до края на тази година спрямо първоначалните очаквания, ще окажат допълнителен натиск за намаляване на растежа", посочи още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още