IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия изненада приятно анализаторите

Икономиката на Германия се облагодетелства от стабилизацията на еврозоната

14:59 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорското доверие в Германия изненада приятно анализаторите

Инвеститорското доверие в Германия се е повишило повече от очакваното през септември благодарение на по-добрите перспективи пред еврозоната, сочат данните на икономическия институт ZEW, цитирани от Ройтерс.

Индексът, изчисляван от института, е нараснал до 49,6 пункта през септември от 42 пункта през август, което е най-високото му ниво от април 2010 г. Консенсусната прогноза на анкетирани от информационната агенция икономисти беше за ръст на индикатора до 46 пункта.

Данните са добре дошли за канцлера на Германия Ангела Меркел, която се бори за трети мандат на изборите на 22 септември. Икономисти обаче предупреждават, че индексът вероятно ще е волатилен, защото икономиката е изправена пред много предизвикателства.

„Това е ясен знак, че икономиката на Германия се облагодетелства от стабилизацията на еврозоната. Позитивното развитие на капиталовите пазари също е оказало влияние“, коментира пред информационната агенция Щефан Шилбе от HSBC Trinkaus.

Засега Германия се очертава като основен двигател на растежа в еврозоната, след като през второто тримесечие икономиката й се разшири с 0,7 на сто заради по-силното вътрешно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още