IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Франция започва да спада

След цели 27 месеца на ръст, през август е отчетена положителна тенденция

22:47 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод на Michelin в&nbsp;Клемон Феран. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на Michelin в Клемон Феран. Снимка: Ройтерс

За първи път от повече от две години насам безработицата във Франция намалява. През август броят на безработните намалява с 50 000 спрямо предходния месец – до 3,23 млн., обяви министерството на труда в Париж в сряда вечерта. Преди това в продължение на цели 27 поредни месеци броят на безработните се увеличаваше и достигна новата рекордна стойност от 3,280 милиона.

Въпреки това резкият спад се дължи не само на евентуалното подобряване на ситуацията на пазара на труда. Въпреки че през август има спад в новите регистрации в бюрата по труда с 9,4%, според Министерството на труда има и "извънредно" увеличение на закриване на безработни от списъците на бюрата по труда поради липса на отговор.

От списъците отпадат онези безработни, които не уведомяват службите за актуалната ситуация с търсенето на работа, както е по закон.   Министерството подчертава, че няма промяна в съществуващите разпоредби, с която би могло да се обясни нарастването на отпадналите от регистрите безработни. 

Броят на безработните във Франция започна да расте от май 2011 г. Социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд си постави за основна цел до края на годината да постигне обрат в тази тенденция. 

Министърът на труда Мишел Сапен поздрави в сряда вечерта спада на безработицата като "насърчително", но предупреди същевременно към "повишено внимание". „Цифрите от един месец не правят тенденция". Постоянна тенденция трябва да бъде от постигната до крач на годината. Същевременно Сапен подчерта, че сред французите на възраст под 25 години броят на безработните вече пада за четвърти пореден месец. Тук тенденцията била вече "реалност".

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква нарастване на равнището на безработицата във Франция до края на 2014 г. Според ОИСР нивото на безработица се очаква да нарасне дотогава до 11,2%. През второто тримесечие на тази година според френския статистически институт Insee безработицата в страната възлиза на 10,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още