IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските власти конфискуваха биткойни на стойност 3 млн. долара

Федералните служби затвориха една от най-популярните платформи за търговия с виртуалната валута – Silk Road

09:28 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатските власти конфискуваха биткойни на стойност 3 млн. долара

Щатските федерални власти са конфискували биткойни на стойност повече от 3 млн. долара след закриването на Silk Road – онлайн платформа, която е заподозряна за търговия с наркотици и други незаконни дейности с помощта на виртуалните пари.

Като част от акцията Федералното бюро за разследване (ФБР) е арестувало 29-годишният администратор на платформата Рос Уилям Улбрихт, подвизаващ се онлайн под псевдонима Dread Pirate Roberts. Той бе изправен пред съда в Сан Франциско в сряда по обвинение за трафик на наркотици, хакерство и пране на пари.

Блокирането на Silk Road, който през последните години привлече гнева на регулатори и политици по обвинения в подпомагане на незаконна дейност, е голям удар за виртуалната валута. Реакцията на пазара не закъсня и котировката на биткойните отстъпи с близо 9% до 128 долара в късната северноамериканска сесия.

Сагата със Silk Road дойде, след като властите в САЩ решиха да затегнат значително контрола върху "черния пазар" в интернет, който обединява кибер престъпни мрежи, работещи по целия свят.

Опасенията от незаконна търговия принудиха регулаторите отново да повдигнат въпроса дали биткойните не трябва да попаднат под надзора на тяхната компетентност, което може допълнително да застраши тпхното съществуване. Виртуалната валута не е контролирана от нито едно правителство или централна банка по света.

Популярността на биткойните бележи значителен растеж в последните месеци, след като известната дигитална валута привлича все повече интереса на бизнеса и потребителите. Поддръжниците на виртуалните пари са впечатлени от по-високата скорост, по-малкия риск от измами и повишаването на неприкосновеността на личния живот.

Въпреки всичко валутата има и своите критици, които отбелязват като негативен знак именно анонимността, която по думите им е магнит за търговията с наркотици, пране на пари и други незаконни дейности.

В момента в обращение има 11,7 млн. биткойни, като общата капитализация на пазара надхвърля 1,7 млрд. долара. Досегашната рекордна стойност на виртуалните пари бе постигната през април, когато котировката достигна 250 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още