IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече рискови инвеститори поглеждат смело към биткойните

Oбщата капитализация на пазара на виртуалните пари вече надхвърля 1,7 млрд. долара

16:37 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Все повече рискови инвеститори поглеждат смело към биткойните

Рисковите пазарни участници не показват никакви признаци на отбягване на инвестициите в стартиращи компании, свързани с биткойн, дори и след като властите засилиха контролните си правомощия върху виртуалнатa валута.

Инвестиционните намерения бележат растеж в последните месеци, след като известната дигитална валута, зад която не стои нито една централна банка или правителство, започна да набира популярност сред бизнеса и потребителите. По този начин биткойн осъществи първата си ключова стъпка за добиване на допълнителна популярност.

Стартъп компаниите, като Coinbase и BitPay Inc, които улесняват приемането на биткойни от търговците и потребителите, са спечелили милиони долари досега. Лихвата при търговията с електронната валута расте, също и инвестиционните фондове и т.нар. "добив" - процесът по създаване на нови единици от паричното средство.

Биткойните, които се радват на значителна популярност сред компютърните маниаци и анти-правителствено настроените хора, привличат вниманието на все по-голям кръг от забележителни инвеститорски компании. В това число влиза и фондът Andreessen Horowitz, който е съпътствал в първите им стъпки проекти като Facebook, Twitter и Groupon. Някои от предприемачи залагат на биткойните, тъй като в проекта виждат бъдещето на парите. На други пък им напомня по потенциал ранната възраст на интернета.

Инвеститорите казват, че очакват популярността на биткойните да расте сред бизнеса, свързан с обработка на плащания, преводи и микро сделки. По думите им ключът е намирането на точните предприемачи за изграждането на най-добрите потребителски приложения.

Coinbase е най-популярната виртуална платформа, чрез която търговците и потребителите могат да правят бизнес с помощта на биткойн. Уебсайтът има около 282 000 потребители и извършва 175 000 транзакции на месец. Към момента компанията е набрала над 6 млн. долара.

Таксите, събирани от администриращите виртуалната валута компании, са много по-малки от тези, които искат банките, компаниите за кредитни карти или другите доставчици на услуги за онлайн плащане. При Coinbase таксата за конвертиране на биткойни в местни валути е 1%.

Базираната в Атланта компания BitPay пък прилага плоска такса от 0,99 на сто. Компанията вече обслужва 10 000 търговци в 164 страни, като бройката постоянно се покачва.

Поддръжниците на биткойните са впечатлени от по-високата скорост, по-малкия риск от измами и повишаването на неприкосновеността на личния живот. Въпреки всичко виртуалните пари имат и своите критици, които отбелязват като негативен знак анонимността, която по думите им е магнит за търговията с наркотици, пране на пари и други незаконни дейности.

В момента в обращение има 11,7 млн. биткойни, като общата капитализация на пазара надхвърля 1,7 млрд. долара. Цената на един биткойн пък е близо 142 долара. Досегашният рекорд бе постигнат през април, когато котировката достигна 250 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още