IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Можем да намалим стимулите до края на годината

Централните банкери са смятали така през септември, когато не са знаели, че правителството на страната ще спре да работи

08:05 | 10.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед: Можем да намалим стимулите до края на годината

Повечето от членовете на Федералния резерв на САЩ (Фед) смятат, че ще бъде удачно още тази година централната банка да намали обема на паричните стимули, въпреки че в средата на септември банкерите решиха да не правят никакви промени. Това става ясно от протокола от заседанието на централните банкери от септември, публикуван снощи, предава MarketWatch.

Според болшинството от членовете Фед може да намали обема на 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи до края на тази година, а до средата на 2014 г. да я прекратят.

През юни председателят на Фед Бен Бернанке каза, че е възможно паричните стимули да бъдат намалени още тази година. Пазарите обаче бяха подведени, защото през септември Фед изненадващо реши да не прави нищо.

Членовете, които тогава са подкрепили запазването на обема на месечните покупки, смятат, че евентуалното им намаляване, ще предизвика допълнително, неоправдано затягане на условията на финансовите пазари. Според тях финансовите пазари щели да приемат стъпката на централната банка като сигнал, че Фед възнамерява скоро да приключи цикъла с гъвкавата парична политика, въпреки незадоволителните икономически данни.

Централните банкери изразиха загриженост, че по-високите лихвени проценти ще забавят темпа на растеж на икономиката.

Данните от доклада обаче не отчитат блокирането на работата на правителството, дебатите за тавана на дълга, както и официалната номинация на Джанет Йелън.

Следващата среща на Фед е насрочена за 29 и 30 октомври.

Анализаторите не очакват, че през този месец Фед ще намали паричните стимули, защото Бен Бернанке не възнамерява да прави изявление. Имайки предвид политическата ситуация в страната, вероятността намалява. Някои експерти обаче считат, че обемът на месечната програма за покупки на активи може да бъде понижен през декември.

Президентът Барак Обама избра настоящия заместник-председател Джанет Йелън за наследник на Бернанке, който се оттегля от поста в края на януари следващата година.

Анализаторите очакват с изказванията си през следващите дни тя да хвърли повече светлина относно курса на паричната политика на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
karadjata
преди 10 години
Дори и да намалят скоро стимулите (печатането на пари ) с колко да го намалят едва ли ще е с повече от 15-20 милиярда месечно. И така поне още 2 години, все пак имат и цел от 2,5% инфлация, която за сега била доста под това ниво според техните данни. Целта е евтин долар. И да го духат кредиторите на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ivancholak
преди 10 години
oще тогава писах, че ще измислят някакво оправдание или война или нещо друго. И ето хоп то им дойде само, а дали всичко е е добре премислено...Наливай мастило печетарю, машините да работят на пълна сила, ееех как да можеше да се печата по 100 часа на ден.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Лесно му е на него да обещава, щото си тръгва. Да му мисли каката дето го наследява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Абе тези станаха, като Лъжливото овчарче вече и на децата е ясно, че намаление на стимулите няма да има, напротив ще има увеличение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още