IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швеция неочаквано се задържа

Темпът на инфлация в скандинавската страна ще остане нисък, като промишленото производство търпи спад

14:17 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шведска централна банка.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шведска централна банка. Снимка: Ройтерс

Инфлацията в Швеция не се промени кой знае колко през септември, а промишленото производство рязко спадна, охлаждайки залозите за увеличаване на лихвените проценти в най-голямата икономика на север.

Цените на потребителските стоки се покачиха с 0,1% за годината, колкото и през миналия месец, съобщи днес Statistics Sweden. Според проучване на Bloomberg се очакваше увеличение с 0,2%. Цените се повишиха с 0,4% през този месец.

Шведската централна банка запази лихвата си по заеми към частните банки от 1% през последния месец, с цел да избегне натрупване на дълга на домакинствата и предвиди повишаване на този процент следващата година. В същото време инфлацията следва зададената от банката граница от 2% от 21 месеца.

Скритата инфлация ще остане под долната граница до 2016 г., тъй като цените на суровините, енергията и храните поддържат таван на печалбите, каза Оле Холмгрен, анализатор за SEB AB в Стокхолм, преди изнасянето на доклада. Той прогнозира, че Централната банка няма да повиши лихвите до следващата година.

Друг самостоятелен доклад показва, че промишленото производство неочаквано е паднало с 2,3% през август.

Кроната също се е плъзнала с 0,5% надолу до 8,7853 за долар, считано към 9:45 местно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още