IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезийската икономика с най-слаб темп на растеж от 4 години

Основните причини за спада са отслабването на износа и пониженото вътрешно търсене

10:35 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индонезийската икономика с най-слаб темп на растеж от 4 години

Индонезийската икономика се е разширила с най-слабия си темп в последните четири години през третото тримесечие в резултат на забавянето на износа и пониженото вътрешно търсене, съобщава BBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатската страна се е повишил с 5,6% през трите месеца до края на септември на годишна база. През предходното тримесечие индикаторът отчете ръст от 5,8 на сто.

Сред основните причини са спадът на износа, които беше засегнат от забавянето на търсенето в част от ключовите пазари, както и понижението на цените на суровините. Същевременно вътрешното търсене също претърпя спад поради по-високите цени на горивата и покачването на лихвените проценти.

По-рано тази година цените на горивата в азиатската страна отчетоха значителен ръст, след като правителството преустанови своята програма за субсидиране.

Цената на петрола се повиши с 44%, докато тази на дизеловото гориво нарасна с 22 на сто. Това доведе до покачване на транспортните разходи и сметките за електроенергия.

Индонезия, както и много други бързо развиващи се икономики от Азиатско-тихоокеанския регион, бяха засегнати от значителния отлив на капитали по-рано през годината. Причината бяха опасенията на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ ще ограничи покупките си на облигации.

Спекулациите около бъдещето на количествените улеснения в Съединените щати повлияха негативно на индонезийската валута, която изгуби почти 17% от покупателната си способност спрямо американския долар от май насам.

Слабата рупия, в комбинация с покачващите се потребителските цени, доведе до решението на централните банкери да повишат основните лихвени нива. По време на заседанието си през септември Индонезийската централна банка повиши основната ставка до 7,25 на сто – най-високото равнище от повече от четири години.

Също през септември индонезийските централни банкери понижиха прогнозата си за растежа на икономиката. Според очакванията БВП през 2013 г. ще се покачи с 5,5-5,9% в сравнение с предишната прогноза за растеж от 5,8-6,2 на сто.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени! Само до 9 ноември за участие в конференцията можете да заплатите преференциална цена с остъпка!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още