IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външнотърговският дефицит на Франция се сви през октомври

Спадът при вноса произтича до голяма степен от по-слабото вътрешно търсене на енергийни продукти

13:25 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Външнотърговският дефицит на Франция се сви през октомври

Търговският дефицит на Франция се сви през октомври, след като вносът намаля с по-бързи темпове от износа, съобщава MNI.

Дефицитът във външната търговия на втората по големина икономика на Стария континент е отстъпил до сезонно изгладените 4,697 млрд. евро спрямо ревизирания резултат от 5,636 млрд. евро месец по-рано.

Данните на Френското национално статистическо бюро показаха, че вносът се е понижил с 2,4 на сто до 41,223 млрд. евро, докато износът се е смъкнал с 0,3% до 36,526 млрд. евро.

Спадът на импорта произтича до голяма степен от по-слабото вътрешно търсене на енергийни продукти за периода. Износът на традиционната за страната селскостопанска продукция пък е намалял значително, каквато тенденция се наблюдава и при междинните стоки, като например рафинирания петрол.

Данните показаха още, че дефицитът по търговското салдо за последните 12 месеца възлиза на 60,6 млрд. евро в сравнение с 67,5 млрд. евро за цялата 2012 г.

В интервю от последните дни френският външнотърговски министър Никол Брик заяви, че страната очаква по-високия ѝ експорт да стимулира икономическия растеж през 2014 г. Тя допълни, че икономическото възстановяване в Испания и други страни от еврозоната, заедно с подобренията в нивото на конкурентоспособност на Франция, ще засилят външното търсене на местни стоки.

Въпреки това много анализатори отчитат, че темпът на реализация на икономически реформи през управлението на президента Франсоа Оланд е много бавен.

Правителството на Оланд "показва признаци на забавяне на реализацията на необходимите реформи, които ще дадат тласък на икономиката на страната и ще съкратят разширяващата се дистанция с Германия", посочиха в свои анализ по-рано през седмицата експертите от Barclays Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още