IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Германия се сви под очакванията

През октомври вносът на страната рязко се покачи и изпревари умерения ръст на износа

11:56 | 09.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на Германия се сви под очакванията

Търговският излишък на Германия през октомври е по-нисък от очакваното, след като през месеца вносът рязко се покачи спрямо септември, изпреварвайки умерения ръст на износа, пише MarketWatch.

Данните на Федералната статистическа служба Destatis показаха, че през десетия месец на годината на сезонно изгладена база търговският излишък на страната се е свил до 16,8 млрд. евро от ревизираните 18,7 млрд. евро, отчетени през септември. Икономистите прогнозираха излишък в размер на 17,8 млрд. евро.

Но това няма да бъде достатъчно, за да опровергае критиците на базирания на износа немски модел за растеж. Те са на мнение, че най-голямата икономика в Европа не прави достатъчно, за да стимулира вътрешното търсене.

Вносът на стоки е скочил с 2,9% на месечна база, компенсирайки спада от 1,9 на сто през септември. Междувременно износът расте за трети пореден месец, макар и леко. Това свидетелства за постепенното възстановяване на външната търговия. Сезонно изгладените данни показват, че през октомври експорта е нараснал с 0,2% спрямо септември.

Въпреки това обаче немският износ все още не се е възстановил напълно. За периода януари-октомври той бележи спад от 0,7% на годишна база, като доставките към страните от еврозоната се понижават с 1,8%.

За този период вносът в Германия е дори по-слаб. Това само подчертава зависимостта на страната от външното търсене. От началото на годината до 30 октомври вносът спада с 1,5% спрямо същия период на миналата година.

Данните показват още, че през октомври излишъкът по текущата сметка на Германия не се е свил спрямо очакваното. Излишъкът се понижи до 19,1 млрд. евро от ревизираните 20 млрд. евро, отчетени през септември. Анализаторите прогнозираха 16,5 млрд. евро. Излишъкът е дори по-голям от регистрирания през октомври 2012 г. в размер на 15,5 млрд. евро.

Критиците към Германия, включително и американското Министерство на финансите, защитават тезата, че воденият от износа икономически модел на страната е основната причина за слабия растеж в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още