IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните поръчки в Германия се сринаха през октомври

Анализаторите отбелязват рязък спад в търсенето от страните извън еврозоната

18:55 | 02.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалните поръчки  в Германия се сринаха през октомври

Поръчките в промишлеността и машиностроителната индустрия в Германия се сринаха през октомври на фона на резкия спад в търсенето от страните извън еврозоната, заявиха от асоциацията VDMA, която представлява националните компании от машиностроенето и промишлеността.

Въпреки усилията на инженерните сили да възстановят силите си, промишлените и машинните поръчки са спаднали с 10% спрямо година по-рано. От октомври 2012 г. външните поръчки са намалели с 14 на сто, а вътрешните - с 2 на сто, съобщава MarketWatch.

„Спадът на чуждестранните поръчки е резултат най-вече от намаляването на търсенето от страни извън еврозоната и може би е нежелана реакция към сътресенията на валутите на някои развиващи се страни“, посочва Ралф Вийхерс, главен икономист във VDMA.

Търсенето от страни извън еврозоната през октомври е спаднало със 17%, докато вътрешното за еврозоната търсене отбеляза спад с 1 на сто.

Валутите на нововъзникващи пазари, като индийската рупия и турската лира, претърпяха значителни колебания през май тази година, когато Федералният резерв сигнализира, че може да намали програмата на стимулите си.

Очакванията, че това ще се случи през септември, доведоха до рекордни дъна на тези валути спрямо долара и еврото през август. От май насам еврото поскъпна с над 16% спрямо турската лира и с 19 на сто спрямо индийската рупия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 10 години
Не са виновни развиващите се пазара Основния фактор за спада на поръчките и износа не само в Германия а и във другите части на Европа е прекалено силното евро То разбива всички илюзии че Европа ща бъде конкурент на САЩ и Япония в износа към останалия свят Ако ЕЦБ не вземе спешни решения търговския поток от двете страни на Атлантика ще стане еднопосочен -от С А Щ към Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още