IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 10% от фирмите в машиностроенето са фалирали заради кризата

От бранша прогнозират намаление в обемите на износа и на производството през първите два месеца на 2012 г.

15:40 | 20.02.12 г.
Близо 10% от фирмите в машиностроенето са фалирали заради кризата

Около десет на сто от фирмите в машиностроенето са преустановили дейността си заради кризата, съобщи председателят на Българската браншова камара по машиностроене Илия Келешев, цитиран от БТА.

Той заяви, че ако и тази година вътрешният пазар продължава да се свива и ако се задълбочат проблемите на външните пазари, вероятно през 2012 г. още фирми от бранша ще преустановят дейността си. 

Въпреки фалита на някои от компаниите от браншовата камара по машиностроене се надяват тази година да се задържи равнището на сектора от 2011 г., а след второто полугодие да се постигне дори растеж. Келешев прогнозира, че през първите два месеца на тази година ще се отчетат намаляване в обемите на износа и на произведената продукция. 

Повече от половината от машиностроителната продукция се изнася, като 60 на сто от експорта е за страните от ЕС. Водещи пазари са Германия и Италия. Състоянието на тези две икономики и като цяло на държавите от ЕС ще предопредели и перспективите пред българското на машиностроенето през тази година, смятат от камарата.

Близо две хиляди фирми у нас имат предмет на дейност машиностроене. Компаниите, които формират над 90 на сто от машиностроителната продукция в страната, са около 400. Сега в машиностроителното производство са заети 110 хиляди човека, което е с около 28 хиляди по-малко спрямо 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още