IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна на поход в Москва за заем от 15 млрд. долара

Страната трябва да извърши плащания по дълга си на стойност 17 млрд. долара през следващите две години

15:58 | 17.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Янукович преговаря с Путин за заем на стойност 15 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янукович преговаря с Путин за заем на стойност 15 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Възобновяването на разговорите на Украйна с Москва за отпускането на заем печели подкрепата на облигационерите. Този ход, въпреки че рискува да нажежи още антиправителствените протести заради отказа на Украйна да се асоциира с Европейския съюз (ЕС), може да подкрепи чуждестранните резерви на страната и тя да изпълни плащанията по своя дълг на стойност 17 млрд. долара, които предстоят през следващите две години.

Днес президентът Виктор Янукович се срещна с руския си колега Владимир Путин в Москва. Кредитите на стойност 15 млрд. долара и отстъпката в цената на газа за Украйна са били основните теми на разговор между държавните глави, споделят пред Bloomberg запознати.

Украйна търси чуждестранна помощ от Русия, Китай и ЕС, след като опитите на централната банка да подкрепи гривната стопиха валутните резерви на страната до 7-годишно дъно. През април пък правителството отказа да води преговори за спасителен заем от Международния валутен фонд (МВФ).

Само преди няколко дни страната поиска кредит от 20 млрд. евро от Европейския съюз като условие за подписването на договора за асоцииране. Брюксел обаче отказа и дори прекрати временно преговорите за постигане на споразумението.

През ноември валутните резерви намаляха с 9 на сто до седемгодишното дъно от 18,8 млрд. долара, като по този начин затрудниха централната банка да продължава с покупките на гривни на валутния пазар. Само за последните две и половина години валутните резерви на Украйна са се стопили с 51%.

В началото на месеца рейтинговата агенция Moody’s Investors Service посочи, че украинците може масово да започнат да обръщат спестяванията си от местна валута в чужда, ако почувстват, че стабилността на страната се влоши още. Днес един долар се разменя за 8,2945 гривни, след като валутата докосна 4-годишно дъно спрямо щатските пари на 13 декември.

До обяд доходността по 10-годишните украински облигации с падеж април 2023 г. спадна за шести пореден ден, като сега се смъкна с 0,006 пр.п. до 9,87%, отбелязвайки най-ниската стойност за месеца.

Цената на застраховката по украинския дълг срещу неплащането му чрез т. нар. суаповете за кредитно неизпълнение (Credit default swaps, CDS) днес се покачи с 0,23% до 1063, отскачайки от триседмичното дъно, показват данните на СМА.

Тази стойност прави държавните облигации на Украйна най-скъпите за застраховане след тези на Аржентина и Венецуела, сравнява агенция Bloomberg цените на CDS-ите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Nikodim
преди 10 години
Украйна или ще става държава, или ще става мейдан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Защо "подкрепят" гривната с валутните си резерви вместо с производство на стоки и ресурси?Не знам от производството им какво е останало но поне ресурси имат. Имат и евтина работна ръка в много големи количества. Трябва да насърчат хората да поемат инициативата да произвеждат стоки и услуги според възможностите си. Кой за вътрешно потребление, кой за износ... Да оставиш цялото богатство на една страна в ръцете на група олигарси и да си мислиш че си много голям родолюбец е едно от най-големите днешни национални предателства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
Ами какво да кажем? Мисля че е очевидно. ЕС се отказа от Украина и не я подкрепи по пътя и към Европа. ЕС обърна гръб и остави сами украинците на площада в Киев и за пореден път доказа лицемерието си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още