IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускори до 1,2% през ноември

Въпреки покачването равнището продължава да бъде далеч от целта на Федералния резерв за 2% годишно

16:26 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в САЩ се ускори до 1,2% през ноември

Разходите за живот в САЩ са останали без изменение през ноември спрямо предходния месец, показаха последните данни на Министерството на труда.

Инфлацията на годишна база пък се e ускорила до 1,2 на сто след покачването с 1 на сто през октомври, оставайки обаче все още под целевото равнище на Фед от 2%.

Въпреки оптимизма годишната инфлацията остана леко под пазарните очаквания за ръст от 1,3 на сто, пише Bloomberg.

"Това cе наблюдава от известно време – инфлацията остава под желаното от Фед равнище", отбеляза Майкъл Кери, главен икономист за Северна Америка в Credit Agricole CIB в Ню Йорк. "Като цяло, перспективите за следващата година са по-добри, така че може би трябва да бъде отчетен малък натиск за увеличаване на цените", допълни той.

Федералният резерв на САЩ започва днес последната си среща за 2013 г., на която ще бъде обсъдено бъдещето на количествените улеснения. Централната банка продължава да изкупува нискокачествени активи на стойност 85 млрд. долара всеки месец.

Енергийните разходи са намалели с близо 1 на сто на месечна база през ноември, което е продиктувано от понижението на цените на бензина и природния газ на международните пазари, както и от покачващите се запаси и от двете суровини в САЩ.

Разходите за хранителни продукти са нараснали с 0,1% за втори пореден месец, докато пазарните оценки за новите автомобили са отстъпили с 0,1 на сто.

Малко преди отварянето на търговията на Wall Street във вторник доларът поскъпва с 0,09 на сто до 1,3750 за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още