IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската безработица спадна до 5-годишно дъно от 7,1% през ноември

Молбите за помощи при безработица обаче отстъпиха с по-малко от прогнозираното през декември

12:06 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската безработица спадна до 5-годишно дъно от 7,1% през ноември

Безработицата в Обединеното кралство cпадна повече от очакваното през ноември, достигайки най-ниското си ниво от април 2009 г., съобщава Investing. Новината засили очакванията, че Английската централна банка може да прибегне до повишаване на лихвените проценти по-рано от очакваното.

Последният доклад на Службата за национална статистика (ONS) показа, че равнището на безработицата е отстъпило до 7,1 на сто през ноември спрямо отчетените месец по-рано 7,4%. Анализаторите очакваха измерителя да се смъкне до ниво от 7,3%.

Документът показа също, че броят на подалите молби за помощи поради безработица във Великобритания е намалял с по-малко от предвиденото през декември.

Равнището на заявките е отстъпило със сезонно изгладените 24 000 през миналия месец в сравнение с очакванията за спад от 35 000. Данните за ноември пък бяха ревизирани до спад от 34 300 спрямо по-рано публикуваните 36 700.

Публикувана наскоро оценка на експертите на Ernst & Young показа, че орязването на помощите за имигранти и пенсионери ще преобразят работната сила в Обединеното кралство през следващите две години. По този начин реалните работни заплати ще останат ниски, дори когато икономиката се подобрява.

Според Ernst & Young ITEM Club, който изучава икономиката на Великобритания, предлагането на работна ръка ще се увеличи с 1 млн. до 2015 г.

Допълнителният поток от хора към пазара на труда означава, че реалните работни заплати ще останат ниски въпреки възстановяването на икономиката на Острова и ще предизвика "конкуренция за таланти" от страна на работодателите.

Непосредствено след излизането на данните паундът постигна рязък възход спрямо долара, поскъпвайки с 0,41 на сто до ниво от 1,6544.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още