IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика отчете най-силния си ръст от 2007 г.

През миналата година БВП се е разширил с 1,9%, като през последното тримесечие растежът достига 2,8% на годишна база

15:04 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Британската икономика отчете най-силния си ръст от 2007 г.

През 2013 г. британската икономика е записала най-силния си ръст от началото на финансовата криза насам, сочат данните на британския национален статистически институт, цитирани от CNBC.

За цялата 2013 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Острова е записал ръст от 1,9% след само 0,3% през 2012 г. Това е най-високият икономически растеж от 2007 г., отчита британската статистика. Международният валутен фонд (МВФ) очакваше, че БВП на Великобритания ще нарасне със само 0,7% през миналата година.

През четвъртото тримесечие обаче растежът леко се е забавил до 0,7 на сто спрямо третото тримесечие, когато БВП се разшири с 0,8%. В сравнение с последните три месеца на 2012 г. е отчетен ръст от 2,8 на сто.

Според данните през 2013 г. е нараснала активността в селското стопанство, производствения сектор и сектора на услугите. При строителството обаче е отчетен спад от 0,3% през последните три месеца на годината.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън побърза да се изяви в Twitter след публикуването на данните. Той подчертава, че „данните за БВП са още един знак, че дългосрочният икономически план работи – по-силният растеж означава повече работни места, сигурност и възможности за хората“.

Джон Лонгуърт, генералният директор на Британската търговска камара, също влезе в оптимистичния тон на премиера Камерън и коментира, че Великобритания в момента е една от най-бързо растящите развити икономики. Според него обаче трябва да се направи повече, за да се затвърдят основите на възстановяването и то да стане устойчиво.

Заради по-бързия икономически растеж и спада на безработицата се засилват спекулациите кога Bank of England ще повиши основната лихва. Наскоро управителят на централната институция Марк Карни посочи, че вероятно безработицата ще отпадне като фактор за определянето на паричната политика, както и че банката няма да бърза с повишаването на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още