IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският сектор на услугите се разшири с най-бързия си темп от 6,5 години

Секторът на услугите в Германия отстъпи до 3-месечно дъно, но се разширява, докато тези във Франция и Италия се свиха

12:04 | 05.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанският сектор на услугите се разшири с най-бързия си темп от 6,5 години

Секторът на услугите в Испания продължи възхода си през януари, достигайки най-висото си равнище в последни 6,5 годин, но остана под пазарните прогнози, разкриха последните данни на Markit Economics.

Индексът на мениджърите по покупките в сектора на услугите в Испания нарасна до 54,9 пункта през януари след отчетените 54,2 пункта месец по-рано, съобщава WBP Online. Достигнатото равнище е под предварителните очаквания от 55 пункта.

"Испанският сектор на услугите подкрепи постигнатото през декември с ускорен растеж на активността през януари, като дори видяхме край на свиването на работните места в сектора за първи път от началото на икономическата криза", заяви Андрю Харкър, старши икономист в Markit и автор на доклада.

Въпреки че остана на зелена територия, секторът на услугите в Германия отстъпи до 3-месечно дъно. PMI индексът за първата по големина икономика на континента се сви до 53,1 пункта през януари в сравнение с 53,5 през декември. Пазарните очаквания бяха за равнище от 53,6 пункта.

"Растежът в сектора на услугите леко се забави през януари. Независимо от това, компаниите се чувстват уверени за техните бизнес перспективи, което ще доведе до по-нататъшно създаване на работни места", заяви Оливие Колодсейк, икономист в Markit и автор на доклада.

Френският сектор на услугите за пореден месец се сви през януари, надхвърляйки обаче леко предварителните прогнози. Месецът бе третият пореден на червена територия за втората по сила икономика в Европа, която продължава да се бори със слабото търсене.

Секторният PMI индекс се покачи леко до 48,9 пункта в сравнение с 47,8 пункта през декември. Очакванията на експертите бяха за равнище от 48,6 пункта.

"Въпреки че секторът на услугите във Франция остава в спад в началото на 2014 г., новият бизнес усеща натиск в по-малка степен, отколкото през декември", заяви Джак Кенеди , старши икономист в Markit.

Секторът на услугите в третата по големина икономика в еврозоната – Италия, отчетен сходно постижение като този във Франция.

Италианският PMI индекс на сектора на услугите се придвижи нагоре до 49,4 пункта през януари от 47,9 пункта месец по-рано. Експертите предвиждаха ръст до 48,9 пункта.

"Доверието сред фирмите по отношение на перспективите за услугите през 2014 г. отчете по-висок ръст в началото на годината, връщайки се на ниво в близост до постигнатото преди рецесията", посочи икономистът от Markit Фил Смит.

Повече по темата вижте в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още