IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика нарасна с 0,3% през четвъртото тримесечие

Ръстът остана чувствително под очакваните от анализаторите 0,7%

09:19 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската икономика нарасна с 0,3% през четвъртото тримесечие

Японската икономика e нараснала с много по-бавен от прогнозираното темп през последното тримесечие на 2013 г. въпреки множеството усилия на управляващите, базирани на паричните, фискалните и структурните реформи.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на островната страна се е покачил с 0,3 на сто в трите месеца до края на декември, показаха последните данни на Националното статистическо бюро. Равнището остана чувствително под очакваните от анализаторите 0,7%, пише WBP Online.

Изчислена на годишна база, японската икономика се е покачила с 1% през тримесечието спрямо ръста от 1,1% в периода юли-септември. Анализаторите прогнозираха разширение на годишна база от 2,8 на сто.

Новите данни дойдоха малко повече от година, след като министър-председателят Шиндзо Абе зае поста. В първите месеци след стъпването му в длъжност икономическият растеж бе подкрепен плана за съживяване на икономиката чрез увеличаване на фискалните разходи. В помощ на кабинета влезе и ултра гъвкавата монетарна политика, провеждана от Японската централна банка (ЯЦБ).

Въпреки това в последните няколко месеца потребителското доверие се смъкна, фондовите пазари отстъпиха и растежът бавно отслабна.

Дългосрочната цел на правителството е реформите да спомогнат за свиването на огромния държавен дълг. Икономисти обаче се опасяват, че планираната от началото на април мярка за покачване на данъка върху потреблението може да не е достатъчна за подобряване на икономическата ситуация. Дори по-лошо, ефектът може да е обратен и икономиката да се насочи към рецесия.

В усилие да смекчи удара върху потребителите след покачването на налога правителството ще подпомогне икономиката с еднократен стимул на стойност 5,5 трлн. йени. В допълнение ЯЦБ вероятно ще увеличи и паричните си стимули по-късно през годината, след като към момента инжектира в националното стопанство безпрецедентните 60-70 трлн. йени на година.

Непосредствено след публикуването на данните японската йена поевтинява с 0,16 на сто до 101,67 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още