IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелската централна банка неочаквано понижи oсновната лихва до 0,75%

Това се случва за пръв път от пет месеца

09:53 | 25.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Израелската централна банка неочаквано понижи oсновната лихва до 0,75%

Израелската централна банка неочаквано понижи основния лихвен процент. Това се случва за пръв път от пет месеца, а като причина финансовата институция посочва по-ниската от очакваното инфлация, песимизмa на потребителите и разочароващите данни за икономиката на САЩ, пише Bloomberg.

Петчленният паричен комитет, начело с гуверньорът Карнит Флуг, реши да намали лихвaта с четвърт процентен пункт до 0,75%. Само пет от 24-те анкетирани от агенцията икономисти очакваха подобен ход. След действието на централната банка шекелът веднага поевтиня спрямо долара.

„Индексът на потребителските цени, отчетен през януари, изненада със свиването си. Индексите на потребителското доверие излъчват песимизъм“, се казва в официалното становище на Израелската централна банка.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. износът започна да се възстановява и това накара мнозина анализатори да смятат, че финансовата институция няма да прибегне до промяна в лихвите. Банката обаче се фокусира върху инфлацията, която се забави до 1,4% през последните 12 месеца до януари. Така индексът на потребителските цени се оказа под очакванията за ръст от 2,3 на сто.

Според гуверьора на банката Карнит Флуг инфлацията най-вероятно ще се забави и през февруари до около 1%, което е долната граница на интервала за целта на инфлацията, поставена от централните банкери, а именно – от 1 до 3%.

От 2011 г. до днес Израелската централна банка е смъкнала значително лихвата от тогавашното ниво от 3,25%. По този начин банката се опитва да ограничи поскъпването на шекела и да стимулира износа, който съставлява една трета от 273-милиардната икономика на Израел. Финансовата институция също така купува долари, за да отслаби местната валута. По този начин към края на януари валутните резерви на страната достигнаха рекордните 83,2 млрд. долара.

Миналата година шекелът поскъпна със 7,5% спрямо долара – най-много от всички 31 валути, следени от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още