IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция отстъпи незначително до 27,5% през декември

Основният проблем за управляващите все още е броят на младежите без работа

14:53 | 06.03.14 г.
Безработицата в Гърция отстъпи незначително до 27,5% през декември

Нивото на безработица в Гърция се понижи незначително през декември, запазвайки ниво около рекордната стойност, според данните на националното статистическо бюро ELSTAT.

Равнището на безработица отстъпи до 27,5% през декември спрямо ревизирания резултат от 27,6 на сто месец по-рано. Броят на гърците без работа нарасна повече от три пъти в четирите години, откакто започна кризата с дълга, пише WSJ.

Основният проблем за местните управляващи обаче все още е младежката безработица, която продължава да поддържа рекордни стойности. 55,5% от младежите на възраст 15-24 години, с изключение на учениците и студентите, нямат препитание.

За пореден път стотици представители на синдиката ПАМЕ протестират в Атина в четвъртък. Демонстрацията е насочена срещу мерките за икономии, наложени в отговор на условията за отпускане на международен заем на стойност на 240 млрд. евро.

Шествието се случи въпреки временната забрана за протести в центъра на столицата, докато германският президент Йоахим Гаук е на посещение в града. Органите на реда използваха сълзотворен газ, за ​​да попречат на демонстрантите да се настанят пред парламента.

Гръцката безработицата достигна рекордните 28% през ноември миналата година. Равнището продължава да е повече от два пъти над средното за еврозоната, което от своя страна достигна рекордните 12 на сто през декември.

"Равнището на безработица се стабилизира при високи нива през последните месеци", каза Никос Магинас, икономист в гръцката National Bank. Той добави, че компаниите продължават да губят работни места въпреки подобряването на икономическата активност.

По-рано правителството заяви, че очаква икономиката да нарасне с 0,6 на сто през тази година. Растежът ще е първият на годишна база в последните 7 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още