IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът Китай да фалира е по-висок от този за Ирландия

Причината се крие в планината от дългове, сенчестото банкиране и неизвестните пред икономическия растеж на страната

09:48 | 14.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рискът Китай да фалира е по-висок от този за Ирландия

Рискът Китай да фалира нарасна над този на Ирландия, като само година по-рано бе наравно с този на Франция и Япония. Промяната дойде, след като премиерът на Поднебесната империя Ли Къцян заяви, че финансовият ливъридж прави прогнозите за развитието на икономиката по-сложни, пише Bloomberg.

5-годишните контракти за застраховка при невъзможност държавата да прави плащания по своя дълг нараснаха до 99 базисни пункта от 63 пункта, колкото бяха преди година. Покачването е почти двойно спрямо риска на Япония и Франция, който се оценява, съответно на 49 и 51 пункта, разкриват данните на CMA за суаповете за кредитно неизпълнение (credit-default swap, или CDS).

Рискът за Китай се оценява на по-голям от този, ако Ирландия би фалирала. Европейската страна излезе от своята спасителна програма през февруари, а пазарът оценява вероятността й от фалит на 88 пункта.

В същото време международната агенция за присъждане на кредитен рейтинг Moody’s Investors Service оценява Китай с Аа3 – четвъртата най-добра кредитна оценка по скалата на компанията. Китай е на едно ниво и с Япония, а Ирландия е назад с шест степени.

„Тазгодишната цел за 7,5-процентен икономически растеж е гъвкава, а фалитът при някои финансови продукти може да е неизбежен“, каза вчера Ли Къцян на пресконференция по време на Националния народен конгрес.

Последните макроданни показаха, че индустриалното производство в Китай е спаднало. По този начин компаниите са се затруднили при връщането на своите дългове.

Китайските лидери се борят с проблемите в икономиката в резултат на кредитния бум, който започна през 2008 г. със стимулиращи пакети, финансирани задбалансово от местните правителства и банките. Въпреки усилията на държавните банки и централната власт, този тип финансиране е по-непрозрачно.

Регионалните власти, които нямат право да продават дълг директно, създадоха стотици финансови компании, чрез които да наберат средства за изграждането на подлези, магистрали и ВиК мрежи. Към 30 юни 2013 г. техните задължения са нараснали до 17,9 трлн. юана (или 2,9 трлн. долара) от 10,7 трлн. юана в края на 2010 г., разкриват данните на Сметната палата на страната.

Китайската сенчеста банкова индустрия, към която се причисляват доверителните дружества и продуктите на банки, насочени към управлението на личните финанси, се посочва от икономистите като най-голямото предизвикателство пред страната. Ограничаването на сенчестия банков сектор ще спомогне за намаляването на риска от финансови сътресения, докато икономическият растеж се забавя.

През февруари китайският юан изгуби 1,3% от стойността си спрямо долара. Понижението е най-голямо сред валутите, следени от Bloobmerg. Водещият борсов индекс Shanghai Composite пък се понижи с 5,2% през същия период. От началото на годината доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Китай спадна с 5 базисни пункта до 4,5%, показват данни на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
абе тия няма седмица от как взеха да пазаруват петрола в юани и вече почнаха с твърденията, че ще фалират. Как да фалират? Ще спрем да им купуваме нещата ли??? Ами как ще живее останалият свят без техните нещаРеалната икономика е важна, колеги...А Китай може всичко, ама реалната икономика им е сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Наричам ги "мозъчни клизми" за ***.Приказват го 1 милион пъти от къде ли не и току виж всеки го приел за истина и започва да смята китайската икономика за високо рискова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Hammer
преди 10 години
Напоследък твърде много станаха статиите от САЩ, които предричат фалит на Китай, почти няма ден без да се пише за това. Няма нищо случайно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Мирише на промивка за мозъци на маймуни, нали Иваноф? :]Туй че няколко компании в китай ще фалират не е болка за умиране. Няма как целия китай да фалира, когато задоволява примерно 50% от световното потребление на всякви стоки. Пък и нали уж Китай е най-големия кредитор на УСА, не би ли следвало да фалира след като фалират щатите? Или в статиятa индиректно се говори и за фалита на американците? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
eboyanov
преди 10 години
Русия сама си е виновна, а Китай, поне според мен, правилно се насочи към вътрешно потребление, отколкото износ, но модел от сорта комунистически капитализъм не действа. Така,че не гадните капиталисти са виновни, ами добросъвестните комунисти сами са си виновни ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
meto76
преди 10 години
Чакайте, нали умниците по форумите в БГ прогнозираха скорошен фалит на САЩ и нова ера на комунистически Китай. Много съм объркан :) Каква стана тя.Гадните капиталисти пак прецакаха Русия и Китай.Рублата се срива.Китай фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...Да се научат после как се дават заеми на доказани прахосници - общини и държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Аз мисля, че едно подстригване в стил Кипър'2013 - 100К ще реши проблема почти нацяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още