IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси поеха рязко надолу, Nikkei 225 изтри над 3%*

Силните понижения бяха провокирани от поредната порция песимистични данни от Китай

09:37 | 14.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси поеха рязко надолу, Nikkei 225 изтри над 3%*

Последната търговска сесия за седмицата в Азия премина под знака на засилените разпродажби, след като пазарните участници реагираха на поредната порция песимистични данни от Китай от вчера.

В Япония Nikkei 225 изгуби 3,30% до 14 327,66 пункта. В Южна Корея KOSPI затвори със спад от 0,75% до 1 919,90 пункта, докато австралийският S&P/ASX 200 отстъпи с 1,54% до 5 329,40 пункта.

Китайският Shanghai Composite се смъкна с 0,76% до 2 003,78 пункта, докато минути преди края на търговията в Хонконг бенчмаркът Hang Seng 0,87% изтрива 21 566 пункта.

Публикуваните в четвъртък правителствени данни показаха, че индустриалното производство и продажбите на дребно в Китай са се разширили с по-бавни темпове през първите два месеца на 2014 г. на годишна база.

Индустриалната дейност в най-голямата азиатска икономика нарасна с 8,6% през отчетния период на годишна база в сравнение с покачването от 11,4% година по-рано. Анализаторите очакваха ръст от 9,5%.

Същевременно Националното статистическо бюро на Китай публикува също така и данните за продажбите на дребно, които показаха ръст от 11,8% на годишна база. Годишна по-рано покачването достигна 14,7 на сто. Пазарът пък бе заложил на разширение от 13,5 на сто.

И двата индикатора са изчислени за първия двумесечен период на 2014 г. и са в сравнение със същото време година по-рано, отчитайки сезонните изкривявания от Лунната Нова година.

В края на миналата седмица китайският износ отчете неочаквано силен спад. Експортът от Поднебесната империя през февруари намаля с 18,1% на годишна база според данните на властите в Пекин.

За сметка на това обаче вносът нарасна с 10,1% за месеца, което бе малко повече от очакваното.

Друг доклад от тази седмица показа, че потребителските цени в страната ca се повишили с по-лек темп през февруари, докато ръстът при цените на производител е отстъпил по-силно от прогнозираното.

Индексът на потребителските цени за втората по сила икономика в света се покачи с 2% през февруари спрямо същия месец година по-рано. Равнището бе по-ниско от публикувания през януари растеж от 2,5 на сто.

Същевременно индексът на цените на производител спадна с 2% за периода след отстъплението от 1,6% през януари. Причината са по-ниските маржове вследствие на слабото търсене и свръхкапацитета. Очакванията бяха за свиване на пазарните стойности от 1,7%.

Сред най-големите губещи на Токийската борса бяха автомобилопроизводителите, като Toyota Motor и Suzuki Motor изтриха съответно 2,8 на сто и 3,9% от пазарната си капитализация. Технологичният гигант Sony пък загуби 4 на сто.

В Шанхай най-големият губещ бе Guanghui Energy, който затвори сесията със спад от близо 6%.

Големите банки също бяха в червено, като Bank of China и Agricultural Bank of China изгубиха под над 1%.

На засилен натиск на борсата в Сидни за пореден пък бяха поставени компаниите от добивния сектор. Капитализацията на Rio Tinto спадна с 2,5 на сто, докато BHP Billiton изтри близо 2%.

Понижение от 1% отчете авиопревозвачът Qantas, след като главният му изпълнителен директор бе изслушан от Сената заради решението на авиокомпанията да съкрати значителен брой работни места през миналия месец.

В Южна Корея Samsung Electronics отчете втори пореден спад, отстъпвайки с 1 на сто. Производителят на стомана Posco пък изгуби 0,7% от пазарната си стойност.

* Данните са актуални към 9:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още