IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското производство се сви с 2,3% през февруари

Слабите данни за пореден път сигнализираха за колебливостта на Абеномиката

09:00 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японското производство се сви с 2,3% през февруари

Производствена дейност в Япония отстъпи през февруари, сигнализирайки за необходимостта от допълнителна подкрепа за борещата се с дефлацията икономика, пише WBP Online.

Предварителните правителствени данни за промишлеността показаха, че през февруари е отчетен спад от 2,3% на месечна база след ръст от 3,8% през януари. Анализаторите прогнозираха ръст от 0,3 на сто.

Измерена на годишна база, активността все пак отчете растеж, разширявайки се с 6,9 на сто.

Новите данни са поредният сигнал, че водената от премиера Шиндзо Абе политика може би не дава желаните резултати. Министър-председателят встъпи в длъжност в края на декември 2012 г. с обещанието да засили активността на третата по сила икономика в света.

Aбеномиката, градяща се около нарастването на фискалните стимули, бързото смекчаване на паричната политика и структурните реформи, има за цел да се сложи край на 15-те години на дефлация, която според някои възпрепятства растежа.

Въпреки че икономическият растеж отчете покачване през управлението на Абе, истинският тест на амбициозния план вероятно ще се осъществи след покачването на данъка върху потреблението от 1 април. Много анализатори се опасяват, че икономиката все още не е готова да издържи на такъв натиск върху търсенето.

Критиците на Абеномиката се оповават на необходимостта от по-значително покачване на заплатите, за да може да бъде преодоляна дефлацията. За момента слабият ръст в доходите парализира покупателната способност на населението и засяга силно търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още