IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на еврозоната за четвъртото тримесечие бе ревизиран леко надолу

Икономиката на 18-членния валутен блок е нараснала с 0,2% в сравнение с първоначалната оценка за растеж от 0,3%

16:54 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП на еврозоната за четвъртото тримесечие бе ревизиран леко надолу

Икономиката на еврозоната е нараснала с по-малко през последното тримесечие на миналата година в сравнение с първоначалната оценка. Данните са още едно доказателство за преценката на Европейската централна банка, че възстановяването на валутния блок е все още крехко, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на 18-те държави, приели еврото, се е разширил само с 0,2% през последните три месеца на 2013 г. спрямо първоначално обявените 0,3%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Ревизирането на икономическия растеж идва в навечерието на срещата на централните банкери на ЕЦБ в четвъртък (3 април). Миналият месец президентът на институцията Марио Драги прогнозира, че започналото възстановяване от европейската дългова криза постепенно ще набира скорост, като същевременно отново отбеляза, че централната банка е готова да разхлаби още паричната си политика, ако е необходимо.

В началото на март ЕЦБ остави без промяна основната лихва на ниво от 0,25%. Всички освен трима от общо 57 анкетирани от Bloomberg икономисти очакват, че банката няма да измени текущото лихвено ниво. Credit Agricole SA иDanske Bank предричат намаляване до 0,15%, а Goldman Sachs Group Inc. - свиване на лихвата до 0,1 на сто.

През март ЕЦБ публикува прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната. За 2014 г. очакванията са за прираст от 1,2%, като през 2015 г. той ще се ускори до 1,5%, а през 2016 г. - до 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още